MónTerrassa
Matilla: ” Veig complicat que Terrassa en Comú faci alcalde Alfredo Vega”
  • CA

Món Terrassa ha fet avui el cafè amb Xavi Matilla, candidat de Terrassa en Comú a l’alcaldia.

Frases:

“El cartell parla d’oferir confiança en el canvi que volem per la ciutat. El model socialista dels anys 80 s’ha anat esgotant. Els canvis ens costen a tots, sobretot si portes molt de temps en una mateixa dinàmica. Creiem que el canvi a Terrassa ha de ser cap a millor. Hi ha gent preparada i amb ganes”.

“Aspirem a liderar un nou projecte d’esquerres renovat. Parlarem de possibles pactes, però si diem renovat, vol dir que al capdavant hi ha d’haver un canvi. Això vol dir que no veiem el PSC en posició de liderar aquest nou mandat. Hi ha alguns com el PSC que ja estan disposats a pactar amb la dreta. La inèrcia o la voluntat de mantenir-se en el poder pot portar a pactes que trenquin la lògica d’esquerres. Jo veig complicat fer alcalde a Alfredo Vega, però estem en un escenari on la governabilitat de la ciutat requerirà de consensos”.

“Si no guanyem, intentarem sumar una majoria d’esquerres alternativa. La nostra prioritat és aquesta renovació. Si podem acordar un programa renovat d’esquerres, es podria pactar amb ERC i altres formacions. Hi ha hagut una lògica d’ocupar diferents espais d’esquerres. Nosaltres no creiem que Terrassa necessiti opcions identitàries concretes, sinó construir un espai més ampli”.

“Convidem a la gent a entendre a què aspira cada projecte, les trajectòries de cada grup. La gent passa pàgina ràpid, importen poc els conflictes interns dels partits. Interpreten el context actual amb certa normalitat. Certes opcions volen ocupar el buit que deixa el PSC”.

“La candidatura de Ballart és una incògnita per quins efectes tindrà i per la proposta que hi ha al darrere. Va estar a l’alcaldia, veurem què explica aquests dies. Celebro que sigui una candidatura que reivindiqui qüestions que TeC ja va reivindicar el 2015. Benvinguda una candidatura que vulgui representar aquests valors. El compto com a grup d’esquerres, però ho veurem l’endemà”.

“No em preocupa tant el que pugui passar Vox a Terrassa, sinó el context que està donant força a aquest partit, l’estat d’opinió que s’està generant cap a l’extrema dreta per tot el món. S’està generant un procés regressiu de drets i llibertats. Terrassa és una ciutat de musculatura progressista, crec que no és una ciutat propícia per aquestes candidatures. El millor que podem fer és establir una certa lògica de normalitat. És un partit legal, podríem discutir quins partits es legalitzen en aquest estat i quins no. Jo hi discrepo, però arribat el cas, si formen part de debats hi participarem. La ciutadania espera que els partits progressistes expliquin els seus programes, no podem deixar-nos condicionar per Vox”.

“A Terrassa li falta activitat econòmica. En el lloc de créixer demogràficament, Terrassa ha de créixer econòmicament. Cal impulsar l’economia de la ciutat, arreu del territori. Cal un nou paradigma de la indústria. Hem vist proliferar massa mitjanes i grans superfícies a la ciutat, que poden complicar la mobilitat i fan tancar molts petits locals. L’Ajuntament cal incentivar que els barris recuperin al lògica comercial. Espero que encara estiguem a temps de revertir aquesta situació”.

“L’espai públic de la ciutat ha anat perdent qualitat. Manca de manteniment als carrers, molta contaminació, podem fer molt per contribuir a millorar les condicions de la ciutat. La ciutat està bruta, l’Ajuntament ha contribuït a generar un cercle viciós. Si veus que la ciutat no està neta t’has de preocupar més. Aquest quatre anys hem vist com s’ha augmentat el pressupost, però no s’ha millorat el servei. L’Ajuntament ha de començar fent-ho bé, i després exigir a la ciutadania ser cívica”.

“De l’actual pla d’urbanisme del 2003, que proposava un creixement demogràfic, encara hi ha molts sectors a desenvolupar. Cal revisar la previsió d’habitatges i augmentar l’activitat econòmica i industrial dins de la ciutat. Els sectors que no s’han desenvolupat, veure si hi podem introduir activitat econòmica. Han aparegut molts solars buits que haurien de ser ocupats. Les rieres també són un tema pendent. Crec que els barris que els anys 60 van tenir les riuades, han patit massa anys tenir una infraestructura hidràulica degradada que fa de barrera. L’Ajuntament hauria de prioritzar els recursos que destina a les rieres. Han de projectar una idea en positiu i de futur. Hi veiem un parc. El Parc Vallparadís és un bon exemple del que es pot fer amb una zona així. Es va anar fent per fases i ha permès generar una gran connectivitat a la ciutat. Hem de deixar de veure els elements naturals del territori com un problema i veure el potencial que tenen com a eixos que permeten connectar grans distàncies. No ens podem permetre el luxe de tenir rieres com a abocadors”.

“Terrassa té ara el mateix centre que tenia el segle XIX, en canvi ha passat de 60.000 habitants a 220.000. Ha de reprensar les seves centralitats. Ja no té un sol centre, han aparegut nous barris que, físicament són perifèrics, però que a nivell social i econòmic no ho són. Han aparegut tres barris que han fet canviar el model de poble de sistema d’ou ferrat, amb un centre car i la perifèria menys potent. L’Ajuntament no ha fet la reflexió del que significa això per la ciutat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa