MónTerrassa
Sàmper (JxT): “Si no ve d’un vot per governar, Puig mantindrà l’acta de regidor”

Món Terrassa ha fet avui el cafè amb Miquel Sàmper, candidat número 2 de Junts per Terrassa a l’alcaldia.

Frases:

“Si als presos polítics els absolen del delicte de malversació, Lluís Puig només podria ser acusat de desobediència, i això no té privació de llibertat. I això vol dir que si surt una sentència al setembre o a l’octubre que absol els presos de malversació, ell podria tornar a Terrassa. I com que encara no s’hauria fet el seu judici, hi hauria un període de temps durant el qual ell no estaria condemnat a res. Si renuncia a l’acta de regidor abans, ja no la podrà recuperar. Haurem de veure què passa amb l’acta de Lluís Puig. Si no ve d’un vot per governar, el meu consell és que no renunciï a l’acta, per tal que pugui ser el nostre alcalde. Ell sempre es posa al servei de la millor opció, va posar el seu càrrec a disposició d’una llista unitària”.

“Hem intentat fer una llista unitària. Tenim un estudi fet que, si agafem les dades de les eleccions del 2015, entre la CUP, ERC i nosaltres, vam sumar a Terrassa 27.000 vots. Ballart va ser alcalde amb 23.000. Ja veus que una llista unitària en aquell moment hauria guanyat. Si mirem la bossa de vots independentistes a Terrassa l’1-O i el 21-D, és molt important. L’1-O, van votar 52.000 persones a Terrassa. El 21-D, baixa a 50.500. Ballart ho va ser amb 23.000 vots. Aquí Terrassa no és que hi hauria probabilitats, és que segur que l’alcalde seria independentista amb una llista unitària. I en unes municipals hi ha un factor diferencial: si no hi ha un acord majoritari en primera ronda, queda investida automàticament la força més votada com a alcalde. Si anant separats ERC i nosaltres en treiem 10, i el PSC en suma 8, no té cap sentit. Era molt rellevant que en totes les municipals del país, els independentistes haurien hagut d’anar junts”.

“Hem fet un estudi que diu que si a Catalunya, tots els partits independentistes (Primàries, Junts per Catalunya, la CUP i ERC) haguessin anat junts, el 90% dels Ajuntaments haurien sigut independentistes. N’haurien quedat fora Viladecans, Cornellà, i Santa Coloma de Gramanet, Badia i Vielha. I després, algun ajuntament petit. La fotografia que hauríem pogut mostrar a Europa i al món, del 90% d’ajuntaments catalans de color groc, no té resposta possible.

x
Miquel Sàmper, candidat número dos de Junts per Terrassa | CRISTÓBAL CASTRO

“Hi ha qui considera que no anar en una llista unitària és un error. Nosaltres defensem l’unitat d’acció, que és la prèvia, i altres formacions, com ERC; defensen l’unitat estratègica, que és la posterior. Això sobre el paper és molt bonic, la unitat estratègica, però hi ha un problema, el de la llista més votada, que ho valida. El mateix Puigdemont va oferir-se a anar de segon de Junqueras a Europa. És respectable, és política. Crítica, cap ni una”.

“Crec que l’estratègia de l’independentisme no és la més eficaç. Una llista unitària hauria pesat com una llosa”.

“La nostra línia vermella és el 155. Tot partit que li hagi donat suport, no té cabuda en un possible pacte. Si la fiscalia refusa l’acusació i alliberen els presos, es podria parlar, però fins aleshores no es pot pactar ni amb el PSC”.

“Tots hem d’aprendre d’errors. Nosaltres vam cometre un error, no tant amb Ballart, sinó amb Vega. Perquè feia pocs dies del 155 i a la nostra assemblea no vam saber diferenciar entre el relat històric d’un partit amb la situació política actual. Em considero culpable en primera persona de no haver sabut traslladar a l’assemblea que era un moment on calia tenir en compte què passava al país. Hi va haver un error de lectura que m’autoimposo. En política és necessari i bo fer autocrítica. Això va ser un error”.

“Avui he felicitat els Comuns per una esmena que han presentat. Ara no és un moment tant d’ideologies marcades com de moviments. Cal fer un esforç. El meu candidat, Lluís Puig, de dretes no en té res. Rull, tampoc, és socialdemòcrata. El moment actual de país requereix transversalitat. Però l’aritmètica del resultat dirà qui té més capacitat per aplicar aquesta lògica. Amb els Comuns hem anat progressant per aropar-nos a poc a poc. Entenc que als d’esquerres els interessa més dir que la resta són de dretes perquè hi hagi un contrari”.

“El gran pacte s’ha de regir per la llista més votada. A la gent se l’ha d’escoltar. Si hi ha un que té sis regidors i un altre que en té quatre, és clar que ha de manar el primer. Cal intentar pactar un bon acord de ciutat. El 155, per algú que fa any i mig que és a l’exili, li genera urticària. Per això no pactarem amb el PSC”.

“És la campanya dels grans dubtes i de les incerteses. L’únic que tenim clar és que la fragmentació serà molt bèstia. El vot pot ser molt fragmentat, i que acabi passant que molts vots acabin a la paperera si algunes formacions no obtenen representació, cosa que em sabria molt greu. Amb Primàries, per exemple, comparteixo gairebé el 90%. L’única crítica que els hi faria crec que és el no haver volgut fer una llista unitària. Espero que entrin i tinguin els millors resultats possibles. Els nous pactes de govern hauran de ser amb forces independentistes i també republicanes. Caldran més suports als independentistes”.

“VOX li està treient rèdit electoral al procés, com va fer Ciutadans, que no existirien sense el procés. Veurem si puja respecte el 28-A. El no haver-se de mullar dona molts bons resultats. Un gran exemple és Rajoy. Si fas debats, entrevistes i intervencions de la campanya, entres en el risc de cometre un error. Si repeteixen els 5.000 vots podrien entrar. Álex Rodríguez, del PP, ha fet un gran mandat defensant les seves idees. Em sabria greu que no entrés ell i si el de VOX. Preferiria que no entrés cap dels dos, però Rodríguez és un excel·lent company i un gran demòcrata, però el que defensa VOX…”.

“S’hauria de tancar el pàrquing del Portal de Sant Roc i reparar-lo, ja que té un cost assumible. S’ha d’arreglar, no es pot permetre que estigui així. Respecte als índex de contaminació, tots volem abaixar-los. Això implica canvis: si estem compromesos amb el desenvolupament sostenible, calen canvis, però com que les persones són conservadores, ens hem de començar a habituar a nivell de pensament: en les ciutats més modernes d’Europa, això ja s’està portant a terme. L’objectiu comú és que canviem l’ús del vehicle propi per l’ús del transport públic. Si diem amb la boca oberta que volem una Terrassa més neta, això ens ho hem de creure. Els canvis emprenyen, però un cop has vist com queda ara la Plaça Vella o el Raval de Montserrat, prefereixes això. El Portal de Sant Roc ha d’acabar lligat amb què acabem fent a la part sud de la Rambla. Hem de reestudiar això, per salvar el Mercat de la Independència. Requereix d’un estudi profund, cal estar restringit a alguns usos, potser veïns i comerciants. Podem trobar punts d’equilibris per reduir la circulació dels vehicles al Portal de Sant Roc en un 80%, per exemple”.

Nou comentari

Comparteix