MónTerrassa
VÍDEO | El tractament de la incontinència fecal
  • CA

Què és la incontinència fecal?

Les persones que pateixen incontinència fecal o anal no poden posposar la defecació fins que arriben al lavabo. És un trastorn que provoca problemes físics i psicològics que poden ser la causa de rebuig social, aïllament i alteracions importants en la qualitat de vida de les persones afectades. És un trastorn més freqüent en les dones que afecta un 19% de la població.

Quins símptomes té?

El ventall de símptomes és molt variat. Inclou des de perdre el control de l’escapament de gasos -que pot ser molt incapacitant en el context social en què vivim- fins a perdre el control de contenció d’una deposició. Haver de deixar-ho tot i córrer cap al lavabo és un dels símptomes més freqüents i també tacar una mica la roba interior, fet que causa moltes molèsties i irritació anal.

Quins són els factors de risc?

Entre els factors de risc de desenvolupar aquest trastorn es troben els antecedents obstètrics com els parts difícils i els instrumentats. També les cirurgies anals o rectals, l’alteració de la consistència de la femta, alguns trastorns neurològics o congènits i diversos trastorns menors que quan es manifesten en el seu conjunt donen lloc a l’anomenada incontinència fecal multifactorial. D’altra banda, qualsevol patologia de proctologia s’ha d’avaluar amb un gran rigor per tal d’evitar el risc potencial d’incontinència que pot esdevenir després d’un tractament.

Quins tractaments hi ha?

En l’actualitat, disposem de diversos tractaments per a tractar la incontinència fecal. En primer lloc tenim la modificació de la dieta, els fàrmacs, lavatives, taps anals i d’altres mesures de barrera. També es poden utilitzar moltes opcions de rehabilitació anal i del sòl pelvià, així com cirurgies reconstructores i tractaments de neuromodulació realitzats per professionals especialitzats. Les possibilitats d’èxit de tots aquests tractaments en mans d’un expert són molt elevades de manera que cap pacient ha de quedar sense una atenció mèdica especialitzada que solucioni el seu problema.

Les persones afectades també poden acudir a l’Associació de pacients amb incontinència Anal (ASIA) que es va crear a l’Hospital Universitari MútuaTerrassa l’any 2012 que fa una tasca de divulgació i atenció als pacients que tenen aquesta patologia a tot el territori del nostre país i a Llatinoamèrica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa