MónTerrassa
Perill! Les al·lèrgies ja són aquí
  • CA

Les malalties al·lèrgiques a Espanya afecten a un 30% de la població, és a dir, a 16 milions de persones. De les persones al·lèrgiques, aproximadament la meitat ho són al pol·len de les plantes. La rinitis és la malaltia al·lèrgica més freqüent. A l’actualitat afecta a un 21,5% de la població i genera una mica més de la meitat de les consultes per aquesta qüestió (especialment a la primavera i a la tardor). Els símptomes de la rinitis són la picor nasal, ocular, llagrimeig, esternuts “múltiples” i taponament nasal. A més, un 40% del pacients amb rinitis tenen asma amb la qual cosa poden tenir a més xiulets, opressió al pit, tos seca i dificultat respiratòria.

Al litoral mediterrani els pòl·lens més freqüents són els de la parietària, l’olivera i les gramínies. A la ciutat de Barcelona predominen els pacients al·lèrgics al plàtan d’ombra, que es troba freqüentment als parcs i jardins. Enguany la previsió per la conca mediterrània és d’una primavera lleu, segons Ángel Moral, president del Comitè de Aerobiologia de la Societat Espanyola de Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC). “La passada tardor va ser seca, però l’hivern ha estat fred i humit, a l’últim mes les precipitacions s’han multiplicat per cinc més del que és habitual en aquesta època de l’any”, comenta Moral.

La contaminació a les ciutats afavoreix la durada del període de pol·linització

Els últims deu anys s’ha duplicat la xifra d’al·lèrgics als pòl·lens més al·lèrgens, a causa de la contaminació i del canvi climàtic, que produeix una major quantitat de pol·len, s’incrementa la seva agressivitat i el temps d’exposició. L’emissió de partícules contaminants procedents de les calefaccions i dels motors dièsel altera l’estructura del pol·len, generant proteïnes d’estrès com a mecanisme de defensa i augmentant la seva capacitat d’induir una resposta al·lèrgica.

Per aquest motiu, a les ciutats es produeixen més casos d’al·lèrgia tot i que la concentració de pol·len sigui menor que al camp. A més, els alts nivells de contaminació a les ciutats afavoreixen el fenomen d’inversió tèrmica que impedeix als pòl·lens abandonar l’atmosfera i incrementa el temps d’exposició a ells.

El canvi climàtic està alterant els cicles de pol·linització de les plantes. Avancen l’inici i endarrereixen el final del període de floració amb la qual cosa s’amplia la durada del cicle de pol·linització i per tant augmenta l’exposició de la població als pòl·lens.

Dades extretes de: Sociedad Española de Alergología e Inmunología Clínica

Autor de la informació: Servei de Pneumologia de l’HUMT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa