MónTerrassa
Malaltia Inflamatòria Intestinal, poc coneguda i amb incidència creixent
  • CA

Sota el terme de Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII) s’hi inclouen principalment dues malalties: la Colitis Ulcerosa i la Malaltia de Crohn. Tenen una base immunològica, un curs crònic i recurrent i cap d’elles té cura.

Solen iniciar-se durant l’adolescència i la joventut i estan associades a un important deteriorament de la qualitat de vida i a elevats costos directes i indirectes (absentisme laboral, etc). Tot i que l’edat habitual de manifestació se situa al voltant dels 30 anys, a vegades pot començar a l’edat pediàtrica. Aquests casos acostumen a ser més greus i de més difícil control.

A banda de la Colitis ulcerosa i la Malaltia de Crohn, hi ha 2 entitats més englobades dins del que coneixem com a MII. Són les colitis microscòpiques: la Limfocítica i la Col·làgena, i ambdues es diagnostiquen generalment a partir dels 50 anys.

Incidència creixent

Els estudis epidemiològics més recents demostren un increment constant en la incidència d’aquestes malalties en les darreres dècades. Dades pendents de publicació procedents dels registres del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya demostren que cada any es diagnostiquen a Catalunya uns 3.000 casos nous.

Per altra banda, pel que fa a la colitis microscòpica, les dades disponibles sobre la prevalença al nostre entorn procedeixen d’estudis realitzats a l’àrea d’influència de l’HUMT, sota la direcció del Dr. Fernando Fernández Bañares. Han demostrat incidències de 2,5 casos nous entre 100.000 habitants/any. A partir d’aquestes dades s’estima que a Catalunya el nombre de casos de colitis microscòpica és d’aproximadament 8.000 pacients.

Les manifestacions clíniques més freqüents són la diarrea, el dolor abdominal, la pèrdua de pes i l’afectació de l’estat general, però hi ha un ventall ampli de manifestacions que -en funció de la gravetat- pot ser molt variable.

Actualment es disposen de molts fàrmacs pel tractament de la malaltia (immunosupressors i biològics) i aquest fet permet fer-ne de personalitzats en funció de les característiques de cada pacient.

La Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal permet una atenció més precisa i de més qualitat

L’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) ha rebut recentment la certificació que acredita la seva Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal (MII), fet que el situa com a centre de referència. Amb aquesta certificació es reconeix el compliment dels màxims estàndards de qualitat i l’excel·lència assistencial i investigadora de la unitat, dirigida per la Dra. Maria Esteve, cap del servei de l’Aparell Digestiu del centre.

Es tracta de la quarta Unitat de MII de Catalunya i la que ha aconseguit la puntuació més elevada en l’avaluació (un 96,22% de compliment). Compta amb una trajectòria de prop de 20 anys i atén anualment al voltant d’un miler de pacients amb MII (40% Malaltia de Crohn i 60% Colitis Ulcerosa). A banda dels digestòlegs, està integrada per professionals dels serveis de Pediatria, Endoscòpia Avançada, Cirurgia, Radiologia, Reumatologia, Ginecologia i Obstetrícia, Dermatologia i Oftalmologia. L’organització de l’assistència en Unitats, que es regeixen amb estàndards de qualitat, permet donar als pacients la millor atenció possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa