MónTerrassa
Puente (PCTC): “Som aquí per desmuntar el càntic del vot útil”

Marina Puente és la candidata a l’alcaldia per al pròxim 28 de maig per a l PCTC (Partit Comunista dels Treballadors de Catalunya). En aquests comicis municipals, la formació ha pogut formar candidatura en tres localitats: Terrassa, Barcelona i Tarragona. Sota el lema “El poder té els seus partits, tu tens al PCTC”, es tracta de l’únic partit comunista que es presenta a les eleccions a Terrassa amb l’objectiu de “posar en el centre del debat electoral els problemes de la classe treballadora”. Món Terrassa ha parlat amb l’alcaldable perquè expliqués com ha viscut la campanya i quines expectatives tenen.

Com s’ha presentat la campanya?

Molt emocionats i emocionades perquè és la primera vegada que ens presentem a les municipals a Terrassa. Amb moltes ganes d’arribar a tothom i que la gent conegui la nostra proposta que és diferent a la de la resta de partits perquè no aspirem a gestionar les institucions municipals, si no a posar sobre la taula les condicions de misèria i explotació a la que ens veiem condemnats els treballadors. A posar sobre la taula les esquerdes del sistema capitalista i a posar sobre la taula la falsa dicotomia a la que ens aboca la política institucional i els mitjans de comunicació a haver de triar dins dels partits polítics que es situen en l’eix d’esquerres i dretes. Nosaltres no estem dins d’aquest eix, estem fora i es pot triar una opció política fora d’aquest eix.

Amb quines expectatives l’afronten?

Amb les expectatives de poder arribar al màxim possible de treballadors i treballadores. El nostre objectiu és donar veu a la classe obrera a les institucions, posant els nostres interessos sobre la taula, ja que cap partit polític ho fa a dia d’avui. A més, tenim l’objectiu de que després del 28M hi hagi més gent conscienciada i organitzada, aquest serà el nostre veritable èxit. Com he dit abans, no aspirem a gestionar el capitalisme, sino a dir alt i clar que ningú solucionarà els nostres problemes si no som nosaltres mateixos els que estem organitzats i mobilitzant-nos. No ens ho solucionaran ni a l’Ajuntament, ni nosaltres posant un vot a una urna cada quatre anys.

Una travessa dels resultats del 28 de maig de 2023.

Seria agosarat fer una travessa, no ho sé. El que tinc clar és que gestioni qui gestioni la política municipal, i com diu el nostre lema, “el poder té els seus partits, tu tens al PCTC”. Som l’únic partit que garantitza defensar els interessos de la majoria de la població de Terrassa, els treballadors i treballadores.

Amb qui lluiten i comparteixen espai electoral?

Tots els partits que es presenten, encara que diguin el contrari i tinguin la millor de les intencions, estan gestionant la política municipal dins del sistema capitalista i el seu marge de maniobra és molt petit. I tal i com diu al nostre programa electoral, ens presentem com una proposta de classe, independent, sense cap altra sigla ni partit.

Quin partit serà la sorpresa positiva?

El fet de que es presenti la candidatura comunista a la ciutat ja és una sorpresa positiva, així que nosaltres, el PCTC.

Quin partit serà la sorpresa negativa?

Si apareixen nous partits amb representació dins de l’Ajuntament serà una vegada més un altre partit que aspira a gestionar la política municipal dins del capitalisme.

Hi haurà una majoria absoluta? S’haurà de pactar?

No ho sé i no ens interessa entrar al circ de veure qui rasca més o menys vots. La resta de partits viuen per a aquest circ, és la seva feina i la de la gent que els recolza. Fan feina de cara a treure més vots a les eleccions i ja està. La nostra feina és militar cada dia, hi hagin o no eleccions. Estem amb els diferents sectors de treballadors i treballadores, i a les mobilitzacions organitzant a la classe obrera.

Acte de presentació de la candidatura comunista PCTC | Cedida

Línies vermelles a l’hora de pactar.

No entrarem a parlar de amb qui volem o no pactar. No entrem a jugar en aquest joc de la política institucional.

Pensen que l’extrema dreta pot entrar a l’Ajuntament?

No ho sé. No obstant, nosaltres som aquí per desmuntar el càntic del “vot útil”. El “vot útil” acaba no beneficiant a la majoria de la població que és la classe treballadora. Amb un vot a les urnes cada 4 anys no pararem la reacció, no pararem a l’extrema dreta. Molta de la gent que dona suport i vota a l’ultra dreta ho fa arran de quedar absolutament descontenta amb la política de la socialdemocràcia. Aquesta s’omple la boca de prometre coses per a la Classe Treballadora que després no poden acomplir. La millor eina per gestionar l’extrema dreta és estar organitzats i aconseguir cada vegada més drets per tenir una vida més digna i millors condicions de vida. I llavors, combatre el discurs de l’odi i d’assenyalar al diferent.

Tema prioritari, número 1, del candidat/candidata, quin és?

El meu tema prioritari, i del Partit Comunista, és la dignitat de vida dels treballadors i treballadores, que deixin de passar misèria, que deixin de ser explotats i explotades.

Què en pensa que els 5 partits amb representació actual i els tres que tenen alguna possibilitat de ser-hi hagin apostat gairebé tots per dones per a liderar el projecte? I també en el seu cas, l’aposta per una dona ha estat volguda?

El que penso dels 5 partits actuals amb representació és que no representen els interessos de la Classe Treballadora, igual que els altres 3, per moltes dones que els liderin. Ara bé, és cert que hi ha la idea masclista que molts homes i dones tenen de manera conscient o inconscient de que la política pertany a l’àmbit públic, i que l’àmbit públic només pertany als homes. Es normalitza que les dones quedin relegades a l’àmbit privat. A més, sobre les dones recau la majoria de cures de la llar, de les persones dependents, fet que ens deixa, de manera material, poc temps per a fer política. Tanmateix, hi ha dones que volen gestionar els interessos de la burgesia i nosaltres no apostem per això.

Pel que fa la meva candidatura com a cap de llista, he estat escollida perquè sóc una dona politicament activa, amb recorregut i projecció política, sempre compromesa en la defensa els interessos de la meva classe: la Classe Treballadora.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a maig 26, 2023 | 13:06
    fat boy maig 26, 2023 | 13:06
    Perque despres diguin que no hi ha universos paral.lels ni vida a Mart.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa