MónTerrassa
Vergonya pel blanqueig d’un botxí del franquisme a Terrassa
  • CA
Cartell amb l’explicació del magatzem Emili Matalonga | Alba Herrera

!--akiadsense-->

Hem observat que en una de les guíes turístiques de la nostra ciutat sobre el modernisme apareix un edifici amb el nom genèric de: «Casa Emili Matalonga». Cal esmentar que el citat Emili Matalonga va ser segon tinent d’alcalde de Terrassa en el Consistori presidit per Joaquim Amat i Llopart, industrial i falangista, des de setembre de 1940 fins a l’octubre de 1942, data en què va deixar l’Ajuntament.

D’acord amb dades de l’historiador local Manuel Márquez Berrocal del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, la repressió feixista a Terrassa durant els primers anys del franquisme va ser molt intensa, tal i com s’explica al llibre: «Combat per la llibertat. Memòria de la lluita antifranquista a Terrassa (1939-1979). La represió a Terrassa va ser dirigida per l’implacable Emili Matalonga, també responsable comarcal, que va crear una estructura de repressió gegantina en la qual van ser condemnades i empresonades 366 persones de la nostra ciutat (334 homes i 32 dones), de les quals 44 van ser afusellades.

La tasca repressiva desenvolupada per Emili Matalonga, reconeguda pels seus superiors, li va valer la nominació com a «Inspector general de libertad vigilada, encargado de la inspección central de liberados» i les dades del seu treball publicades al Diari Terrassa (butlletí de FET-JONS) són eloqüents. El 1939 es van redactar 22.525 fitxes polítiques, es van realitzar 926 detencions i 500 registres. La repressió actuava coordinada amb el Jutjat Militar de Terrassa entre 1939 i 1940 i més tard amb al Jutjat Militar Eventual de liquidacions de Terrassa i de la Comisió Liquidadora de Responsabilitats Polítiques de Terrassa i del Jutjat d’ Instrucció de Terrassa (1940-1946).

És una autèntica vergonya a la memòria de les víctimes, ja que mai ningú ha demanat explicacions als responsables d’aquells fets, que 80 anys després es vulgui blanquejar el nom d’un d’aquells botxins presentant-lo con un prohom de la ciutat perquè la seva casa era d’estil modernista. Una vergonya i un insult a les víctimes que molts terrassencs i terrasenques esperem sigui rectificat per qui competeixi o bé que es demanin explicacions als responsables d’aquest despropòsit. Sense més.

Andreu Barquinero i Estruch

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa