MónTerrassa
TeC demana a l’Ajuntament sumar-se a “Obertament per la Salut Mental dóna la cara”
  • CA

Des de Terrassa en Comú demanem a l’Ajuntament de Terrassa que se sumi a la campanya “Obertament: per la salut mental, dóna la cara“, de lluita contra l’estigma i l’elaboració d’un Pla Local Antiestigma, donant tot el suport institucional com a aliat territorial que és l’Ajuntament, perquè les entitats que formen la Taula de Salut Mental de l’Ajuntament de Terrassa, les persones afectades i les seves famílies siguin les màximes protagonistes. Perquè es faci efectiva la nostra demanda i tingui el màxim suport institucional, presentarem un Acord de Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa.

És molt probable que un dia, un amic teu, un company de feina, un familiar o tu mateix, experimentis un problema de salut mental. No obstant això, la salut mental segueix sent un tema tabú a la nostra societat, envoltat de prejudicis, ignorància i por.

Però què vol dir quan parlem de l’estigma? L’estigma fa referència a l’atribució de qualitats negatives i despectives sobre un col·lectiu de persones, les quals passen a ser vistes, pensades i tractades a través d’un prisma construït a força de prejudicis i manca d’informació. Les persones amb problemes de salut mental son considerades imprevisibles, incapaces per treballar i prendre decisions, poc intel·ligents, febles i agressives. Estereotips tots que no es corresponen amb la realitat, però que influeixen en les actituds i comportaments que els altres tenen cap a nosaltres.

Com d’estès està l’estigma? Massa. De fet, l’1% de discriminació en qualsevol àmbit, també en el de la salut mental, ja seria massa. Però la realitat és ben diferent: fins al 80,1% de les persones amb un problema de salut mental a Catalunya ha patit discriminació i estigma i el 54,9% han estat discriminades bastant o molt freqüentment. Aquesta xifra es desprèn de l’estudi ‘L’estigma i la discriminació en salut mental a Catalunya 2016‘, realitzat per Spora Sinergies i la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’estigma per raó de salut mental és un problema global i la lluita per eradicar-lo ha de ser una prioritat en qualsevol societat democràtica i lliure.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa