MónTerrassa
Cal rescatar la ciutadania, el teixit productiu i els llocs de treball

Vivim una crisi d’origen diferent a totes les que hem patit fins ara i que mai ens hauríem imaginat. La intensitat de la crisi sanitària que ha obligat a aturar l’activitat laboral no essencial i confinar-nos a casa ha donat pas a una crisi social i econòmica d’abast mundial sense precedents, i amb una notable i clara incidència a la nostra ciutat. En poques setmanes això s’ha convertit en una evidència, i constatem com dia a dia es va estenent com una taca d’oli. Des de Junts per Terrassa defensem que és el moment de rescatar la ciutadania, de rescatar els autònoms i les pimes, en definitiva, rescatar tot el teixit productiu i els llocs de treball.

Cal redefinir les prioritats, refer el pressupost municipal del 2020 i orientar els comptes municipals del 2021. I per això volem participar de manera activa i propositiva en l’elaboració del Pacte de Ciutat per a l’impuls econòmic i social de Terrassa.

En aquest sentit, creiem que és prioritari donar respostes de manera immediata i de forma contínua perquè la celeritat a l’hora d’actuar és clau en la sortida de la crisi; que les mesures han de ser àgils, reduint al mínim la burocràcia i afavorint els controls i justificacions ex-post; que cal prioritzar la màxima capil·laritat a les famílies i al teixit productiu de la nostra ciutat; que cal valorar individualment les possibles modificacions tributàries sense condicionaments ideològics ni decisions preses en l’elaboració prèvia de l’actual pressupost; que cal coratge en la contundència de les mesures preses ara per evitar els pitjors efectes socials a mig i llarg termini; que qui ha de fer el major esforç és l’Administració per evitar al màxim la generació d’endeutament privat que perjudiqui les famílies, i posi en risc el futur del teixit productiu i els seus llocs de treball; que cal donar suport de manera transversal a tots els sectors de la ciutat, i cal una pluralitat d’accions i flexibilitat per no renunciar a cap tipus d’acció (subvencions, ajuts a fons perdut, ajornament de tributs, condonació…) i que s’adapti a una realitat versàtil i canviant. I també cal ser exigents perquè es posin en marxa les modificacions legislatives per part del govern de l’Estat (llei d’hisendes locals, LRSAL, llei d’estabilitat…) que dotin els ajuntaments de les eines necessàries per fer front a la triple crisi (sanitària, econòmica i social).

Qui ha de pagar aquesta crisi són les administracions, no la ciutadania. Per a nosaltres, el Pacte de Ciutat ha de recollir propostes i actuacions que cal prendre per atendre les necessitats de les famílies i entitats; actuar davant de les vulnerabilitats que ha comportat la distància social i el confinament com la solitud i l’aïllament, la segregació escolar, la salut mental, la violència masclista, entre d’altres; cal aturar el cop al teixit productiu per preservar els llocs de treball i frenar l’impacte social. En definitiva, mesures que arribin a tothom.

El Pacte de Ciutat ha de ser un full de ruta obert i esperançat. Obert a les aportacions dels diferents actors polítics, socials i econòmics de la ciutat. I esperançat, perquè es fonamenta en la confiança en Terrassa i en les terrassenques i terrassencs. I des de Junts per Terrassa hi treballarem incansablement i de manera proactiva per fer-ho possible. El compromís i la lleialtat de Junts per Terrassa és amb la ciutat de Terrassa, amb les veïnes i els veïns de la nostra ciutat i és per això que continuarem treballant perquè Terrassa i la seva gent ens en sortim i ens en sortim empoderats, més forts, sense deixar ningú enrere i, si em permeteu, ens en sortim millor. I per això, continuarem treballant, en el marc del Pacte de Ciutat, i fora d’ell si cal, per fer front al repte que tenim al davant. Però hi ha una condició indispensable per portar endavant un Pacte de Ciutat: diàleg sincer i col·laboratiu entre el govern municipal, les forces polítiques del consistori i els agents econòmics i socials de la ciutat. I això, actualment, està en fals. I és preocupant. La ciutadania de Terrassa no es mereix aquest lamentable espectacle; no s’ho hauria de merèixer mai però menys encara en aquests moments en que moltes famílies pateixen no tant sols per la pèrdua de llocs de treball, sinó també per la pèrdua d’éssers estimats. Meritxell Lluís i Vall Portaveu del Grup municipal de Junts per Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa