MónTerrassa
18 d’abril, Dia Europeu dels Drets dels i les Pacients

Fa més de 10 anys que el 18 d’abril es celebra el Dia Europeu dels Drets del Pacient gràcies a la iniciativa de la xarxa “Active Citizenship Network”. L’objectiu de la jornada és la promoció de la participació de la ciutadania en les polítiques sanitàries. Aquests últims anys s’han fet grans avenços en la protecció dels drets dels i les pacients. La relació entre usuaris i professionals genera uns drets i deures que tant la ciutadania com els sanitaris tenim l’obligació de respectar.

Com a professional de la salut, és la nostra obligació humanitzar la relació amb els usuaris, i empatitzar per a entendre les dificultats que moltes vegades genera l’angoixa que produeix la malaltia. El dret a la informació, a la protecció de dades, a evitar el sofriment innecessari… és un bé a protegir tant pels professionals com per les autoritats sanitàries.

La realitat actual ens hauria de fer reflexionar sobre la situació dels nostres serveis sanitaris públics. La manca de personal i medis propiciats per les retallades d’aquests últims anys, ha produït una sobresaturació tant a l’atenció primària com a l’assistència hospitalària. Serveis d’urgències amb imatges de passadissos plens de lliteres, sense cap intimitat, amb uns mínims d’estàndards de qualitat, i temps d’espera allargats ens colpeja, no podem permetre aquesta situació.

Per fer front a les mancances assistencials generades per la crisi econòmica i les retallades, necessitem un nou pacte amb la ciutadania, derogar la “Llei Sanitària” del PP, i augmentar el pressupost sanitari a xifres de l’any 2009. Les retallades intenses produïdes a Catalunya a partir del 2010, són causa directa de pèrdua de drets de la ciutadania. No oblidem, la sanitat és un dret. Segons el CIS, una de les principals preocupacions de la ciutadania és la sanitat. Voldria recordar que mantenir una sanitat pública i de qualitat ha estat sempre una reivindicació del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Fomentar la implicació de la ciutadania a les polítiques sanitàries és un objectiu irrenunciable.

A Terrassa, el Consell de Salut, coordinat per la regidora de salut, la Sra. Eva Candela, intenta apropar a les associacions i a la ciutadania, a través dels seus representants polítics, fórmules de participació ciutadana. La millor manera de celebrar el “Dia Europeu dels Drets dels Pacients” és la reivindicació d’uns serveis sanitaris de qualitat, escurçar les llistes d’espera, tenir cita amb la teva infermera o metge sense retards, o obtenir les proves clíniques necessàries per a un diagnòstic tan aviat com sigui possible. La teva salut no necessita barreres burocràtiques. Celebren aquest dia amb la teva participació, ajuda’ns a aconseguir una sanitat pública de qualitat, és de tots, i és un dret.

Àfrica Serena

Secretària de Salut del PSC de Terrassa

Nou comentari

Comparteix