MónTerrassa
Tremosa s’informa de l’impacte de la Covid-19 a les empreses de Terrassa
  • CA
El conseller Tremosa ha estat a la seu de la Cecot
El conseller Tremosa ha estat a la seu de la Cecot | Cecot

!--akiadsense-->

Membres del Comitè Executiu i de la Junta Directiva de la Cecot, encapçalada pel president de l’entitat, Antoni Abad es van reunir aquest dimecres amb el conseller d’Empresa i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer en una trobada institucional a la seu de la Cecot on la conversa ha girat entorn la situació global de la pandèmia de la COVID-19, l’impacte que està tenint sobre l’activitat productiva i econòmica, així com de les repercussions socials i la gestió sanitària.

La preocupació del teixit empresarial per trobar fórmules i aplicar mesures a curt i a mig termini que permetin reactivar l’activitat productiva ara, però sobre tot amb previsió als propers mesos, s’ha vist reflectida en les prop més de dues hores de reunió amb el conseller d’Empresa. Tant els representants empresarials com el conseller Tremosa han coincidit en posar l’empresa, interpretant-la en la seva globalitat, és a dir, empresariat, plantilles i entorn, com l’element clau per al desenvolupament econòmic i social.

Per la seva part el conseller d’Empresa ha volgut aportar algunes de les experiències i projectes dels que ha tingut coneixement en el breu temps que ha transcorregut des del seu nomenament com són la tasca desenvolupada pel Centre Nacional de Supercomputació de Barcelona, l’increment de tota l’activitat portuària de mercaderies, o la bona marxa del sector químic, el logístic o l’alimentari.

Tremosa també ha compartit amb els assistents la previsió d’un menor temps de recuperació econòmica per aquesta crisi generada per la COVID-19 que la que vam patir l’any 2008 i que l’actuació conjunta a Europa aportarà canvis estructurals que beneficiaran l’eficàcia i l’eficiència en els processos administratius. Tanmateix hi ha sectors com l’hostaleria, el turisme o el comerç que estan patint els efectes amb caigudes de més del 90% de la facturació i amb la dificultat que comporta poder mantenir l’ocupació. La caiguda dels ingressos provinents de la taxa turística s’estima ja en prop de 70 M d’€ que es deixaran d’ingressar per aquest exercici.

Demandes empresarials

Més simplificació administrativa i burocràtica. Aquesta és una demanda històrica en el món empresarial que compta amb un ampli consens social i institucional i que la Cecot demana que s’acceleri l’execució. Tal i com ja es va traslladar al conseller d’Interior en una reunió anterior, l’endarreriment de les llicències d’activitat entre cinc mesos i un any paralitza l’activitat econòmica d’un territori. El Comitè Executiu va demanar al conseller Tremosa que exposés en reunió de Govern la necessitat de compartir o treballar les bases de dades de manera compartida. Aquesta reflexió prové de la duplicitat en les demandes d’informació que realitzen diferents departaments de la Generalitat sobre un mateix fet, com ho pot ser ara la informació relativa a COVID-19 per Salut i Ensenyament. Per exemple: les persones treballadores que hagin de justificar confinament per aïllament de fills en edat escolar han de duplicar formularis per tenir un certificat.

Reduir la pressió fiscal a Catalunya. És important que el Govern de la Generalitat faci una reflexió en profunditat sobre la fiscalitat i la plantegi com un instrument d’atracció i de consolidació empresarial. Sense perdre de vista del dèficit pressupostari que arrossega Catalunya, “cal que reduïm pressió fiscal a les empreses per incrementar la base productiva i donar-los l’aire necessari per invertir en àmbits com la innovació, la formació o la recerca”, va traslladar Enric Rius, membre de la Junta de la Cecot.

Desbloquejar projectes i fer efectiva la transició energètica. Malgrat l’aposta institucional de la Generalitat per la descarbonització i l’impuls de les energies renovables dins d’una política energètica per al país, el cert és que gran part dels projectes de generació i autoconsum estan bloquejats per la mateixa administració. El conseller Tremosa ha corroborat aquesta necessitat d’actuar amb celeritat en la implementació de projectes de transició energètica i, el recent nomenament de Manel Torrent com a director general d’Energia, Seguretat Industrial i Minera pretén emfatitzar i operativitzar aquesta línia de treball.

Demanda per posar en valor les empreses com espais segurs. La Cecot ha proposat al conseller d’Empresa que demandi que es tingui en compte el punt de vista empresarial en les intervencions públiques del Govern per articular un discurs que contraposi l’estat de l’evolució sanitària amb l’esforç empresarial per generar espais segurs. També en l’àmbit de la comunicació pública, la Cecot ha traslladat al conseller la necessitat de modular determinats anuncis amb la generació d’expectatives en un context especialment sensible i castigat a nivell empresarial com ho és l’actual.

Continuar traccionant amb força la internacionalització i l’exportació. Membres del Comitè Executiu com Núria Betriu o Jordi Parera van exposar les dificultats que estan experimentant, per efecte de la pandèmia, per mantenir o establir noves relacions comercials en mercats internacionals. Van demanar a la conselleria d’Empresa que continuï impulsant la internacionalització de les empreses catalanes, que després de la crisi del 2008 van apostar per l’exportació en les seves estratègies de negoci i que tants bons resultats ha donat els darrers anys. Desaccelerar les relacions internacionals ara suposarà una conseqüent reducció de l’activitat exportadora a mig termini.

La trobada ha permès tractar i apuntar molts altres temes com els horaris comercials, l’expectativa no acomplerta dels ajuts a les persones autònomes treballadores anunciats per la Generalitat. Abad ha ofert al conseller Tremosa la col·laboració i la implicació de la Cecot en qualsevol proposta o mesura que els departaments del Govern de la Generalitat vulguin desenvolupar i tinguin incidència en l’activitat empresarial.

El comitè executiu de la Cecot s'ha reunit amb el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa
El comitè executiu de la Cecot s’ha reunit amb el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa | Cecot

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa