
!--akiadsense-->
Aquest dimarts, 23 de febrer, s’ha constituït a Terrassa l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP). Formada per 75 municipis i 4 entitats (que representen un 40% de la població de Catalunya), pretén impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos.
La tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, Lluïsa Melgares, ha posat en relleu que la situació de pandèmia actual combinada amb el temporal Filomena i el “preu desbocat del gas i l’electricitat”, han posat de manifest la “necessitat” de fer un pas endavant dels municipis, afectats per “deficiències sense precedents de la xarxa amb talls continuats”. La regidora ha advertit que “no ens quedarem quiets, cal accelerar el canvi de model de subministrament i distribució. I ha de ser el món local qui pugui intervenir en la transició i en la defensa dels interessos de la ciutadania”.
AMPE és una associació sense ànim de lucre, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat jurídica d’àmbit territorial català. En aquesta primera trobada s’han aprovat els Estatuts i l’equip que liderarà la primera etapa. El regidor d’Urbanisme, Sostenibilitat i Energia de l’Ajuntament de Terrassa, Carles Caballero, en serà el president, mentre que l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan, en serà la vicepresidenta. El pressupost inicial és de 81 mil euros aportats per quotes dels municipis i entitats que en formen part.
Un paper del món local proactiu
“La col·laboració entre municipis és l’eina que disposem per fer política a una escala superior. Els municipis, entitats i societat civil unides son molt més fortes”, ha manifestat Caballero, que ha explicat la constitució de l’entitat i ha reiterat que l’objectiu és l’aposta per una transició energètica “necessària” tenint presents un “model just, democràtic i sostenible”. “No podem deixar que els grans oligopolis energètics comandin aquesta transició”, ha subratllat ja que considera que la normativa actual “només afavoreix els interessos dels de sempre, no de la ciutadania”.
Per la seva part, Pijuan ha exposat que “el nostre repte com a país és assolir el 100% d’energia renovable i s’ha de fer començant des de baix, i no obrint les portes de bat a bat als oligopolis. Només fent xarxa podrem revertir aquesta situació”. L’alcaldessa del municipi lleidatà ha subratllat que l’AMEP té “múscul suficient -de municipis i econòmic- i som prou transversals per garantir-ne el futur”. Un futur que passa per “avançar cap a la sobirania energètica, amb uns preus justos” i amb “la ciutadania en un paper actiu en la producció i generació de l’energia i no només en el consum”.
L’AMEP inicia el camí amb tres línies d’actuació: consolidar el grup motor, incorporar més municipis a l’entitat i disposar d’un assessorament tècnic pels municipis per poder tirar endavant de forma coordinada accions com per exemple canviar l’enllumenat municipal o fer auditories de la xarxa elèctrica. “Una de les primeres utilitats és començar a denunciar en un altaveu aquesta opacitat que es tradueix en impunitat per part d’Endesa. Els ajuntaments ens volem fer sobirans de la xarxa de subministrament elèctrica“, ha manifestat el president de la nova entitat.
Carles Caballero ha sentenciat que el missatge que volen transmetre és a les cinc empreses que ostenten el monopoli estatal és que: “Avui hem plantat una llavor del municipalisme que s’aixeca per defensar el que és just i necessari: els ajuntaments no només hem de saber quina xarxa de subministrament si no que també la puguem gestionar”.