Faltaven pocs dies per a les eleccions del 27 de setembre de 2015, amb la política catalana en plena ebullició. Feia dotze dies que una gran demostració ciutadana va congregar entre un milió i mig i dos milions de persones amb un punter groc que va marcar l’anomenada Via Lliure i -en una ocasió única- Convergència i ERC s’aliaven a la llista unitària de Junts pel Sí. Just en aquell moment, a només quatre dies de les eleccions, els treballadors de la farmacèutica Indukern/Kern Pharma van rebre una carta firmada per José Luis Díaz-Varela, president de la companyia. En el text, molt directe, el màxim responsable de l’empresa els advertia que una possible victòria independentista “podria tenir conseqüències negatives per a la companyia“, segons ell perquè Espanya era el seu principal mercat.
Aquesta intervenció política va tenir un segon efecte, més concret, quan després de l’U d’Octubre de 2017 Indukern/Kern Pharma va decidir i anunciar que marxava a Madrid perquè l’empresa “sempre s’ha definit com a catalana i espanyola“. La companyia afegia que “la situació actual d’inestabilitat jurídica” els feia anar-se’n a Madrid “en benefici de clients, treballadors, proveïdors i accionistes“. Una decisió que s’ha mantingut al llarg dels anys.
Premi i candidatura a la Cambra
Tot i que Indukern/Kern Pharma manté la seu al passeig de la Castellana, el passat mes d’abril la Cambra de Comerç de Terrassa li va concedir el Premi a la Trajectòria 2023 en un acte que va comptar amb representació de les principals autoritats de la ciutat i del país. El guardó ha tingut continuïtat amb la inclusió de Kern Pharma en la candidatura de Ramon Talamàs, tal i com es destaca en la web de la llista que té el suport de la patronal Cecot. Així doncs, el mateix president que va decidir el premi fa cinc mesos ara incorpora aquesta empresa terrassenca amb seu a Madrid en la candidatura que es presenta per renovar el mandat.