Melgares, Ballart i Martínez en la roda de premsa de balanç del primer any de Taigua
Melgares, Ballart i Martínez en la roda de premsa de balanç del primer any de Taigua | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

“Aquest primer any de Taigua ha estat un gran èxit” ha manifestat l’alcalde Jordi Ballart en l’acte de balanç de la nova empresa municipal de l’aigua. “No només hem garantit que l’aigua surti de l’aixeta sinó també la qualitat del servei, fent-ho igual o millor que una empresa privada”, i ha matisat, “i amb uns beneficis que ara es converteixen en inversions per a la ciutadania”. Uns beneficis que es preveu que siguin d’uns tres milions, aproximadament un milió dels quals abans es repartia entre els accionistes de Mina i que ara revertiran directament en millorar la gestió i el servei.

Ballart ha recordat que el procés de remunicipalització ha estat “llarg i amb molts obstacles, amb tensions i amenaces dels que no volien que l’aigua fos un dret sinó un negoci”. Un procés que ha lloat que fos “compartit per moltes persones i entitats” i amb un “ampli consens polític”, culminat el desembre de 2018 amb el naixement de Taigua.

Sobre la batalla judicial iniciada des de l’antiga gestora, Mina, hi havia 4 contenciosos per la reversió del servei. A dia d’avui, només en resta un d’actiu, que es troba a l’espera de la resolució del TSJC a una apel•lació de l’Ajuntament després d’una sentència contrària. “En cap cas, però, es posa en dubte la validesa del servei o la municipalització”, ha apuntat Ballart.

Canonades i tarifa social

La tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha exposat els vuit compromisos de Taigua durant aquest primer any i els objectius de cara el 2020. Incrementar les inversions i millores en les instal·lacions i la xarxa de subministrament per prevenir avaries i pèrdues d’aigua és un dels principals. En aquest sentit, es vol assolir un rendiment mínim de la xarxa del 80%.

Durant el 2019, s’ha pogut realitzar una inversió de 1,1 milió d’euros per substituir més de 1.500 metres de canonades. L’any vinent, Taigua preveu invertir fins a tres milions d’euros per continuar el procés de substitució de canonades però també per nous aplicatius informàtics, habilitació de tots els tràmits i gestions des de la web de Taigua, i sobretot en millorar el sabor de l’aigua.

Melgares també ha parlat de les polítiques socials de Taigua, ressaltant que “es mantenen un any més les tarifes congelades”. A més, “de la incorporació de noves mesures dirigides a persones més vulnerables i a l’aplicació de la tarifa social”. Una tarifa social que actualment beneficia a 2.500 famílies i que en els darrers sis anys d’existència ha suposat un cost assumit per l’empresa de gairebé mig milió d’euros.

Nova seu de Taigua

Finalment, s’ha anunciat que de cara al 2023 es pretén traslladar les dependències de l’empresa, ja que finalitzen els contractes de l’actual seu. Ballart ha anunciat que “estem mirant diverses opcions, però des del govern pensem que podria ser un espai o edifici emblemàtic de la ciutat que acollís no només el personal sinó també el magatzem i els laboratoris”.

El govern també ha volgut destacar la participació en tot el procés de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa. Sobre aquest punt, Juan Martínez, membre de l’OAT, ha posat en relleu que el procés de municipalització és “referència” en l’àmbit internacional. Iniciat el juliol de 2018 i impulsat des de la ciutadania, l’organisme funciona de manera autònoma, amb caràcter consultiu, assessor, deliberatiu i propositiu. “Hem fet un canvi de xip en el model de participació ciutadana dins de les institucions”, ha dit Martínez.

Nou comentari