L’empresariat del sector industrial català està preocupat per la nul·la implantació d’energies renovables a Catalunya. Així ho han expressat en la jornada organitzada per la confederació empresarial multisectorial Cecot i OBERCat (l’Observatori de les Energies Renovables de Catalunya) que portava per nom “Electrificació i descarbonització. Oportunitats i amenaces en la transformació industrial de Catalunya“, celebrada a la seu de la patronal a Terrassa. En aquesta reunió s’ha reflexionat sobre les necessitats de consum i els riscos i oportunitats del teixit productiu català.

La jornada ha comptat amb la presència d’Antoni Abad, president de la Cecot, Víctor Cusí, representant d’Obercat, i Lluïsa Melgares, regidora de Territori i Sostenibilitat de Terrassa. També hi han participat Joan Vila, president de la Comissió d’Energia a PIMEC, i Joan Mora Bosch, CEO fundador de Kriter Software.

Durant la celebració de l’acte, l’empresariat ha deixat clar que “la indeterminació i la paràlisi energètica de la Generalitat impossibilita la presa de decisions estratègiques i d’inversions que volen impulsar el teixit industrial català”. Així doncs, el sector industrial ha manifestat dues conseqüències inevitables davant aquesta paràlisi: la desindustrialització de l’economia catalana en sectors econòmics clau pel PIB català, i la pèrdua d’atracció internacional, de noves inversions i de projectes innovadors com són els vinculats al desenvolupament de noves tecnologies.

Acte “Electrificació i descarbonització. Oportunitats i amenaces en la transformació industrial de Catalunya” | Cecot

El model energètic i el futur del teixit productiu català

L’acte s’ha organitzat a través de dues taules rodones: una per abordar el model de transició energètica, i l’altre, que ha tractat les amenaces i oportunitats del teixit productiu català.

En la primera, tots els ponents han coincidit en la necessitat d’apostar per les energies renovables. Marta Morera, directora de l’ICAEN, ha declarat que “Catalunya ha de marcar quin model de renovables volem. Per aconseguir el 100% de producció amb renovables no n’hi prou amb les teulades, ja que només cobreixen el 30%. Necessitem instal·lacions més grans”. En aquesta línia, Montserrat Coberó, de la Xarxa d’Entitats Catalanes, ha manifestat que “si som capaços d’incentivar la innovació i la eficiència de proximitat podríem impulsar un nou teixit empresarial dedicat al manteniment i funcionament dels projectes de petita i mitjana escala”. Pep Puig, impulsor del projecte Viure de l’Aire de Barcelona, ha volgut trencar amb el mite sobre el perill d’instal·lar parcs eòlics en espais naturals: “S’ha d’estudiar cada projecte cas a cas. O és que a Barcelona no tenim espais òptims com és el cas del Tibidabo?”.

En la segona taula, s’ha posat de manifest que no s’ha de deixar a ningú enrere. “Moltes empreses del nostre país tenen la possibilitat d’acabar descarrilant si no s’adapten al canvi”, ha dit Carles Riba, membre del Col·lectiu per a un Nou Model Energètic i Social Sostenible. Lluís Juncà, Director General d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat ha afegit que “es requereix un canvi en la formació de talent perquè la gent treballadora pugui adaptar-se als canvis laborals que vindran”. Alhora, la Secretaria d’Acció Sindical i Transicions Justes a CCOO, Cristina Torre, ha manifestat que “els treballadors i treballadores han de ser una part essencial en la transformació energètica per tal d’evitar un conflicte social”.

Finalment, Emilio Palomares, director de l’Institut Català d’Investigació Química, ha llançat una metàfora que engloba els resultats de l’acte: “Nosaltres cuidem la salut del planeta perquè aquest està malalt. I és aquest missatge el que s’ha de fer mediàtic”.

Nou comentari