Els propers mesos seran econòmicament molt durs per a la restauració. Així ho exposa el cuiner Marc Ribas a Món Terrassa, qui augura una tardor i un hivern difícil per a bars i restaurants degut a l’augment de preus i que, conseqüentment, repercutirà a la butxaca els clients a l’hora de seure a taula. El terrassenc lamenta que “cada dia podrem gaudir menys dels restaurants” ja que els preus incrementaran i el poder adquisitiu disminuirà.
“Ens cau un xàfec a sobre importantíssim, en sentit econòmic”, declara Ribas, qui es mostra preocupat per una tardor i un hivern que “no pinten massa bé” pel sector de la restauració. La inflació i l’increment de preus n’és el culpable.
L’augment de preus repercuteix a la butxaca dels clients
Tot i els esforços per intentar no repercutir aquest increment de costos a la clientela, el cuiner defensa que, inevitablement, “cada dia serà més car anar al restaurant” i cada dia els podrem gaudir menys.
L’encariment del preu dels aliments o l’encariment del preu de l’energia ho pagaran els comensals quan seguin a taula, així com la crisi dels treballadors, un altre factor que també repercutirà al preu final: “La crisi dels treballadors es pot compensar amb sous, però aquests sous els ha d’acabar compensant el client”, lamenta.
Les xifres rècord de la inflació afecten a la restauració
De fet, l’IPC va marcar un nou rècord amb un increment del 10,3% al juliol a Catalunya. La xifra superava, per primer cop, la barrera dels dos dígits i marca, de nou, un màxim des que es tenen registres per comunitats autònomes –el 2002-. Al conjunt de l’Estat, la inflació es va enfilar fins al 10,8%, la taxa més alta des del setembre del 1984. Tot això, fa que la restauració hagi de prendre mesures que repercuteixen als clients, i, en aquest sentit, exposa que “l’hostaleria canviarà força”.
El preu de sortir a dinar o a sopar serà molt més car i, en general, “hi haurà menys possibilitats de sortir a menjar als restaurants”. Conclou que, en els propers mesos “es tornaran als anys 80 i als anys 90, quan la gent anava al bar i els rics anaven al restaurant”.