MónTerrassa
La represa del Mercadal amb restriccions reobre el debat de fer dos mercats
  • CA
Comissió de Promoció Econòmica i Projecció de la ciutat

!--akiadsense-->

Aquest dimecres, l’Ajuntament de Terrassa va informar que el Mercadal de Martí l’Humà ja té data de retorn. La voluntat és que es reobrir el dimecres dia 27 de maig, si bé ho farà només amb 36 parades que ofereixen exclusivament alimentació, higiene, cura d’animals i bars. I és farà amb totes les garanties de seguretat i de distanciament físic.

“Amb la fase 1, creiem que ha arribat el moment de reactivar poc a poc el sector. Som conscients que això només representa un 11% del total i que el màxim estipulat per la Generalitat és del 25% de l’aforament, però un cop consensuat amb les dues grans associacions de paradistes i de parlar amb molts d’ells a nivell particular, la millor opció era, per ara, només obrir les parades d’aquesta tipologia”, ha manifestat la regidora de Comerç i Mercats, Jennifer Ramírez en la comissió informativa de Promoció Econòmica. En aquests moments, el govern està estudiant com podrà dur a terme les mesures de seguretat, distanciament i control d’accés en el recinte ubicat a l’avinguda Béjar de Terrassa.

Des del PSC, el regidor Amadeu Aguado, s’ha mostrat sorprès perquè les parades que obrin siguin justament les “complementàries. El mercat de Terrassa es caracteritza per la venda tèxtil però si ha estat consensuat amb els paradistes res a dir”. Tanmateix, el socialista ha exposat que pensant ja en la segona fase, el seu grup municipal proposa donar una alternativa a totes aquelles paradistes que el dimecres no podran obrir parada en el Mercadal.

Creiem que una bona opció seria traslladar-les al dissabte -i no necessàriament a l’avinguda Béjar- donant així també resposta a una reclamació històrica dels paradistes”, i ha afegit que “d’aquesta manera, hi hauria una oportunitat de negoci per uns comerciants que ho estan passant malament però també es donaria sortida a aquells consumidors que tenen el Mercadal de referència per les seves compres, i que no pot desaparèixer per massa temps”. En aquest sentit, ha recalcat que “tenint en compte que el tèxtil és la gran majoria de parades del nostre mercat se’ls ha de donar una opció alternativa. No es tracta de fer un segon mercadal sinó temporalment fragmentar-lo per tipologia i així donar la cobertura total de l’habitual“.

Ciutadans amb reticències, Albert obert

D’un altre parer totalment oposat és David Aguinaga, regidor de Ciutadans, que no comparteix la proposta del PSC. “Hi ha una certa preocupació entre el comerç local davant la possibilitat d’obertura del Mercadal al dissabte, sobretot si està vinculat en l’activitat d’alimentació i hostaleria perquè estarien competint de forma directe amb l’activitat ordinària. Hem de ser una mica prudents”. Paral·lelament, Ciutadans tampoc es mostra massa d’acord que l’obertura de parades en fase 1 sigui només per a productes d’alimentació i higiene. “A Terrassa, el subministrament d’aquests productes no és una urgència i està cobert pel comerç de proximitat, obrir el Mercadal només amb això és fer competència directa al comerç local que està començant a desenvolupar la seva activitat ordinària. Quan el fet singular del nostre Mercadal és el tèxtil. Puc entendre que per motius de seguretat es reobri però això té un impacte que hem de tenir present i cal ser prudents a prendre mesures que poden agreujar el propi comerç”.

Des del govern, el tinent d’alcalde Isaac Albert ha volgut aprofitar per fer una reflexió sobre la tipologia de Mercadal que tenim a la nostra ciutat. “Justament a Terrassa, que la majoria de parades siguin tèxtils és el gran problema que té. Aquest mixt tan limitat fins i tot genera que el negoci dins del Mercadal sigui poc perquè la competència és molt gran. I els paradistes també es queixen d’això”. El republicà ha allargat la mà a la proposta del PSC tot i que amb matisos, “tenim un mercat excessivament gran, i convertir-lo en dos mercats i pensar a obrir el dissabte crec que té molt sentit i és una visió que compartim. Però no és senzill, s’ha de demanar autorització, estudiar, etc. A més, s’ha de tenir en compte que diumenge hi ha un mercat a Les Fonts que ja està consolidat i que funciona bé, i també a Can Trias”.

Albert també ha recordat que “Tenim 300 paradistes pagant taxa i amb llicència, la qual cosa la gestió és complicada; és un dret adquirit obrir parada el dimecres al matí, i recordem que el dissabte molts d’ells ja estan a un altre lloc”. El tinent d’alcalde ha contestat també al regidor de Ciutadans, “estic d’acord que el sector del comerç percep el Mercadal com un competidor, però aquests històricament han servit per dinamitzar el comerç, potser per aconseguir això hauríem de buscar ubicacions que generessin dinàmiques compartides”, ha sentenciat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa