MónTerrassa
Talamàs destaca als Premis Cambra “l’injust empresonament de Rull”
  • CA

Ramon Talamàs, nou president de Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, s’ha estrenat en els Premis Cambra amb unes declaracions de suport a l’exconseller Josep Rull. Les paraules destinades al polític han arribat al final del discurs, i davant del president de la Generalitat Quim Torra, de l’alcalde de Terrassa Jordi Ballart i de la regidora de l’Ajuntament egarenc, Meritxell Lluís. A ella sa’ha referit especialment. Li ha agraït “molt l’exemple de democràtica lluita que ens dona en combinar la seva faceta pública amb la càrrega familiar derivada de l’injust empresonament provisional del seu espòs, el conciutadà de molts de nosaltres, el conseller Josep Rull, al qual esperem veure aviat entre nosaltres, com es mereix i mereixem.”

Talamàs també ha fet referència al pacte signat per les duesc candidatures que van competir en les darreres eleccions, després d’un acord pel bé del teixit socioeconòmic al qual volem servir.

La tercera idea que ha deixat anar s’ha centrat en l’àmbit d’actuació de la institució. El nom no fa la cosa. Talamàs ha reblat que l’atenció estarà centrada en totes les poblacions de làmbit que s’abarca, i no només en la cocapital de la comarca.

A més a més, ha deixat un missatge per Quim Torra: “No se’ls escaparà, President i resta de representants de les institucions públiques, que aquesta nostra voluntat convindria acompanyar-la d’una estabilitat política que certament no tenim, fet que hom entén que perjudica un desenvolupament legislatiu que, entre altres objectius, afavoreixi l’activitat empresarial.”

Discurs íntegre de Ramon Talamàs

Molt Honorable Senyor president de la Generalitat de Catalunya, Il·lustríssim Senyor Alcalde de Terrassa, Il·lustríssims Alcaldes i Alcaldesses, Il·lustres Diputats i Diputades, Secretària General del Departament d’Empresa i Coneixement, Tinents d’Alcalde i Regidors i Regidores President del Consell General de Cambres de Catalunya, President de la Cambra de Comerç de Sabadell, Vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Representants d’institucions empresarials i socials, Representants de l’administració… Senyores i senyors, bon vespre i gràcies per la seva assistència.

Després d’haver estat elegit, just fa poques setmanes, president d’aquesta institució, deixeu que les meves primeres paraules siguin d’agraïment als membres del ple per la confiança dipositada, concretada no solament en la meva persona, sinó també en el Comitè Executiu en el qual, després d’un acord pel bé del teixit socioeconòmic al qual volem servir, ens hem integrat components de les dues candidatures que vàrem competir en les darreres eleccions. Faig extensiu el meu agraïment també a la Cecot i al seu president, avui present aquí, per haver donat suport a la meva candidatura. Hem concretat ja un cartipàs de responsabilitats que preveu la majoria d’aquelles facetes i necessitats de la nostra molt variada realitat mercantil.

D’entrada, vull remarcar que la menció de Terrassa en el nostre nom oficial no restarà atenció als altres termes municipals integrats en la nostra demarcació territorial, puntualització que vull fer a les il·lustríssimes alcaldesses de Rellinars, Rubí, Sant Cugat i Viladecavalls, i als il·lustríssims alcaldes de Matadepera i Ullastrell, que tenim el goig que ens acompanyin, així com al president de Sant Cugat Empresarial.

Tenint molt present el recurrent i reeixit impuls a la internacionalització de les nostres empreses, així com el foment d’inversions estrangeres al nostre territori, el cartipàs preveu des de responsabilitats en els sectors tradicionals fins a la promoció de polítiques actives per a l’acompliment dels objectius de sostenibilitat de les Nacions Unides.

Com a entitat amb vocació d’inserció en la societat a la qual vol ser útil, volem treballar les problemàtiques de tot ordre que l’afecten i que tenen en compte els referits objectius. La nostra vocació d’impulsar la promoció de les empreses abordant temàtiques i proposant polítiques que només des de l’àmplia base que aixopluga la Cambra poden ser representatives no està renyida, ans al contrari, amb analitzar i impulsar iniciatives que ajudin a un desenvolupament harmònic de la societat cercant un just repartiment de la riquesa, objectiu que a la vegada aportarà consistència, estabilitat i potencialitat al nostre mercat intern.

No se’ls escaparà, M. Hble. Sr. President i resta de representants de les institucions públiques, que aquesta nostra voluntat convindria acompanyar-la d’una estabilitat política que certament no tenim, fet que hom entén que perjudica un desenvolupament legislatiu que, entre altres objectius, afavoreixi l’activitat empresarial.

M. Hble. Sr. Torra, com molt bé sap, el seu govern gestiona un pressupost del 2017 prorrogat l’any següent i que malauradament segurament encara serà vigent enguany. En un món en forta evolució, aquesta realitat és difícilment entesa per les nostres empreses, que cada vegada més han de desenvolupar estratègies que, sempre mantenint la base, ajustin recurrentment la seva evolució a la prevista pel mercat.

No se’ns amaguen les dificultats derivades d’un marc polític complex a què ha de fer front i entenem que la raonable bona marxa de l’economia segurament li dona un necessari aire per a la governabilitat. Certament, tal com demostra la recent Memòria Econòmica de Catalunya, les dades macro indiquen realitats que contradiuen intencionades alarmes, però malgrat ser història “contrafactual”, no sabem si ens hauria anat més bé, i com, amb una convenient millor estabilitat, i no podem deixar de tenir present que, segons les darreres dades publicades per l’IDESCAT, un 21% dels nostres conciutadans es troba, malauradament, dintre del llindar de pobresa.

President, li demano que endegui polítiques integradores que encarin realitats imprescindibles d’abordar, que poc tenen a veure amb l’eix que actualment tot ho mana. Vostè, com a president de tots els catalans, ho ha de liderar, però la resta de partits de l’àmbit parlamentari, tot defensant legítimes alternatives sobre l’activitat socioeconòmica, també han de sortir, que no vol dir renunciar, de la dualitat enfrontada i a cops malaltissa, i que estimo que ens empobreix com a societat.

Com a president d’una Cambra, i tal com també crec que faria el president de la Cambra de Sabadell, aquí present, no puc deixar de recordar-li la necessitat d’escoltar, analitzar i legislar en els molts camps que afecten les nostres activitats econòmiques, i en aquest terreny li avanço que serem actius en propostes sobre la nova normativa pel que fa a la Cambra de Catalunya que el seu Govern pretén impulsar en el marc de la nova Llei catalana de cambres de comerç.

Som conscients que el recurrent dèficit fiscal, que denunciem, tenalla imprescindibles infraestructures per acompanyar el nostre desenvolupament, però hi ha situacions que es poden abordar dins de l’àmbit competencial de la Generalitat, com per exemple la realitat del nostre comerç capil·lar, el qual considerem com un eix vertebrador de la nostra societat.

Tot i la seva necessària actualització, el comerç afronta una competència legítima, però no equitativa, de les activitats digitals que, volent també contemplar com a nostres, han d’entendre que actualment no estan suportant, ans al contrari, costos inherents a la seva activitat, com el reciclatge dels seus empaquetatges, ara normalment integrats en taxes generals aplicades al conjunt de la ciutadania i principalment al comerç tradicional. Aquest és un dels molts exemples de la disfunció temporal entre l’evolució de la societat i la seva necessària regulació administrativa, i més quan aquesta ha d’acomplir directrius d’àmbit comunitari.

De vegades és certament necessari analitzar aquestes disrupcions amb una certa perspectiva; sempre, però, evitant allò de la paràlisi per anàlisi. Demanaria a tots els presents que no ens vegin com una institució ancorada i només confortable amb les seves arrels. Tot al contrari, si volem estar a l’altura dels reptes i de la confiança que ens ha estat dipositada, hem d’estar presents d’una manera activa en l’evolució tecnològica que ja canvia i canviarà molts esquemes, i, sobretot, ajudar les nostres empreses a l’adaptació necessària dels seus models de negoci. Només amb aquesta activitat aconseguirem el reconeixement, del qual haurà de derivar-se una més alta participació en pròximes conteses electorals.

Cal recordar que aquesta ni ha arribat al 5% en les recents eleccions, realitat que hem de tenir molt present per allò de la necessària humilitat i objectivitat.

Parlant d’estar a l’altura, vull destacar que el meu antecessor, el president Galí, i el seu equip van saber estar-hi a l’hora d’encarar i solucionar l’eliminació sobtada del recurs cameral. Gràcies a la seva gestió s’ha situat la Cambra en un equilibri pressupostari sobre el qual ara podem assentar la nostra actuació. D’aquí les distincions que els acabem d’atorgar i que per ser justos s’han d’acompanyar d’un clar reconeixement de l’esforç, sacrifici i voluntat de ser de tot l’equip professional de la Cambra. Moltes gràcies a tots.

Referint-me al lliurament dels Premis Cambra, avanço la meva felicitació a les empreses i al lideratge que avui guardonem. També vull expressar el meu agraïment a les empreses patrocinadores que fan possible reconèixer aquelles fites mereixedores de les distincions atorgades i que estimo que són clars exemples de com les nostres realitats empresarials estan en continua adaptació, tot emprant i desenvolupant la més avançada tecnologia de manera recurrent en els seus processos.

De ben segur que el camí seguit per aquestes empreses, encertadament reconegudes, no ha estat fàcil ni absent de contratemps, però, com en molt altres camps, és precisament afrontant les dificultats quan una realitat es fa forta i competitiva. Sortosament, en aquesta sala hi ha un munt d’exemples similars i és ben cert que la nostra societat anirà millor encara si sap reconèixer el paper cabdal d’aquelles persones, com el reconegut Joan Vert, que, assumint riscos no solament econòmics, fan del seu enginy una realitat que aporta, a canvi d’un preu just, un nou, de vegades disruptiu, servei a la comunitat.

L’actual evolució tecnològica no varia aquest paradigma, només l’escala de diferent manera i globalment, i d’aquí la necessitat de conjugar marcs reguladors a diferents nivells administratius, alguns clarament de l’àmbit de la Comunitat Europea. Com vostès saben, la nostra llarga història moderna s’ha basat principalment en aquest esdevenir d’iniciatives privades, a vegades aparellades amb encomiables col·laboracions amb l’administració pública, que crec que representen models que no es poden desestimar només per criteris ideològics.

La Cambra de Terrassa, com el conjunt de cambres catalanes avui representades pel president del Consell General de Cambres, també present entre nosaltres, ha tingut un paper d’ajut i impuls a aquest desenvolupament que ha possibilitat uns nivells de benestar impensables quan vàrem iniciar la nostra singladura i que a tots ens pertoca preservar, evitant aquells populismes que agafant conjunturals situacions advoquen per solucions que ens allunyen d’una necessària actualització del pacte social en què s’ha fonamentat el nostre desenvolupament com a societat.

M. Hble. Sr. Torra, en una recent reunió vostè ens va demanar lleialtat i la tindrà, i crítica constructiva, i avui m’he permès apuntar alguns aspectes. També ens va demanar capacitat de transmetre missatges d’optimisme basats en les dades reals de la nostra evolució econòmica. Soc conscient d’aquesta necessitat i com a tal actuarem. Avui, però, crec que el missatge tindrà una major autoritat si és vostè qui ens els llença en el seu parlament al final. Permetin tots que acabi les meves paraules destacant la presència de la regidora de l’Ajuntament de Terrassa, la Sra. Meritxell Lluís, i li agraeixi molt l’exemple de democràtica lluita que ens dona en combinar la seva faceta pública amb la càrrega familiar derivada de l’injust empresonament provisional del seu espòs, el conciutadà de molts de nosaltres, el conseller Josep Rull, al qual esperem veure aviat entre nosaltres, com es mereix i mereixem. Moltes gràcies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa