MónTerrassa
PIMEC vol una fixació justa i competitiva dels preus energètics
  • CA

La patronal PIMEC ha alertat de la necessitat de contenir l’augment dels preus energètics amb accions ex ante, modificant el sistema de retribució de la generació elèctrica, continuant amb la penetració de la generació a partir d’energies renovables i adoptant mesures per pal·liar els efectes negatius de l’augment de preus de matèries primeres. Així ho ha explicat en un comunicat on ha reclamat mesures contundents i decidides.

La patronal ha explicat que per fer front al problema dels preus de l’electricitats cal actuar “en els mecanismes de fixació de preus, ex ante, i alhora, que sigui competitiva, i no amb aquesta mesura ex post“, referint-se a la proposta governamental actual de contenció de beneficis de les empreses del sector. “S’ha d’anar a l’arrel de la qüestió i no apostant per mesures de maquillatge, ja que la problemàtica de l’elevat preu de l’energia no es resoldrà amb la proposta de limitació del benefici de les empreses energètiques”, ha afirmat PIMEC.

A partir de les dades publicades per l’INE sobre l’Índex de Preus al Consum (IPC) del mes d’agost, la patronal destaca tres qüestions: la primera, que l’IPC d’agost se situa en el nivell més alt des d’octubre de 2012 a Espanya, la segona, que l’augment de l’IPC és conseqüència dels augments dels productes energètics, i la tercera, que la inflació subjacent observa una tendència alcista per tercer mes consecutiu. PIMEC, en la mateix línia, ha exposat que els preus han augmentat quatre dècimes a Espanya i tres a Catalunya i se situen en el 3,3% en el primer cas i en el 3,1% en el segon cas, en relació a fa un any. A Espanya és l’augment més alt des d’octubre de 2012 i a Catalunya iguala el creixement del febrer del 2017.

La patronal també ha alertat que l’augment de preu dels productes energètics, juntament amb els augments d’altres matèries primeres, poden traduir-se en una espiral inflacionària amb repercussions desfavorables sobre la negociació col·lectiva i sobre la política monetària expansiva del Banc Central Europeu (BCE).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa