MónTerrassa
L’ocupació i l’evolució de l’atur a Terrassa: un futur incert
  • CA

El futur de l’ocupació i l’evolució de l’atur a Terrassa es podria resumir amb una paraula: incertesa. El mes de febrer d’aquest any, la ciutat va arribar als 17.297 aturats, la xifra més alta des de l’esclat de la pandèmia. Des de llavors, aquest número ha anat a la baixa, i ara sembla que les xifres apunten a una disminució de l’atur: les últimes dades, de setembre de 2021, indiquen que el total d’aturats a Terrassa són 13.527. Tot indica que podem parlar d’un “optimisme moderat”, però sindicats i patronals no gosen avançar-se als esdeveniments i prefereixen esperar a que aquestes dades es mantinguin estables abans de definir el camí de l’atur a la ciutat. Això han explicat el sindicat Comissions Obreres del Vallès Occidental i la patronal Pimec, que han valorat l’evolució de l’atur a Terrassa, quins són els reptes als que ens afrontem, i les possibles solucions per reactivat l’ocupació.

Per una banda, CCOO valora positivament la recuperació de l’activitat i l’ocupació, però alhora creu que aquesta ocupació és de poca qualitat: “Nou de cada deu contractes són temporals, només un és indefinit. És molt preocupant, perquè d’aquesta manera no s’extingirà el problema de la precarietat laboral”, explica Ivan Ramos, secretari general de CCOO al Vallès Occidental i Catalunya Central. A més, afegeix que aquesta recuperació no es pot aplicar als sectors de l’oci nocturn i el turisme, dos dels sectors més afectats per la pandèmia. 

Un dels temes que més ha preocupat al sindicat son els ERTOS, ara amb prorroga fins el febrer de 2022: “Els ERTOs han servit perquè no es destrueixi més ocupació de la que ja s’ha destruït. Son molt importants per seguir garantint la ocupació”. L’ideal seria que els ERTOs es puguin convertir “en una mesura més garantista de cara als treballadors per quan hi hagi problemes d’ocupació, no una mesura per acomiadar a més persones”, afegeix. El sindicat també demana una pujada del salari mínim interprofessional: “S’ha de fer ara que estem en un moment de creixement econòmic i amb un govern que teòricament és progressista. Aquesta por que manifesten els empresaris que pujar el salari mínim destruirà ocupació, no es cert. Ara és el moment de fer aquestes mesures que garanteixin ocupació de qualitat i seguretat. A més, és un fet de justícia social”, defensa Ramos. 

Una oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), en una imatge d’arxiu

Pimec, per la seva banda, considera que s’ha de observar el comportament de la pandèmia als pròxims mesos per veure si la davallada de l’atur es tracta d’un “miratge estacional”. “Dependrà molt dels preus de les matèries primeres o la tarifa elèctrica, l’avanç urgent de la vacunació o el manteniment de l’activitat empresarial tot evitant restriccions”, afirma Lucia Carmona, del departament de Comunicació de la patronal. També considera urgent “impulsar un pla de reforç de la nostra indústria, que té un major pes a l’activitat econòmica de Terrassa” i aprofitar “l’entorn del coneixement que es desenvolupa al Vallès Occidental amb les principals universitats públiques i privades i amb centres tecnològics i d’innovació, com l’Eurecat, LEITAT i el Sincontró”. 

A l’igual que CCOO, la patronal creu que el sector més afectat ha estat el dels serveis: “El turisme o la restauració han estat encara més afectat per dos anys de diverses i continues restriccions a l’activitat econòmica per controlar la situació epidemiològica”, i afegeix que “també constatem que l’afectació no ha estat només als sectors afectats pel tancament o restricció d’activitats, sinó que també s’ha traslladat a la cadena de valor de proveïment de productes i serveis als sectors afectats; hi ha hagut indústria afectada també”. 

Expectatives de futur

Tant el sindicat com la patronal veuen encara un futur poc definit a la ciutat pel que fa l’ocupació i l’evolució de l’atur. 

Pimec veu una futura recuperació a Terrassa sempre que les administracions prenguin mesures generoses i coordinades que posin el focus en enfortir el teixit productiu, com millorar la xarxa i els serveis ferroviaris, la renovació de la concessió administrativa del Mercavallès, o la millora de l’Aeroport de Sabadell. Afirmen que “la campanya de vacunació està generant esperança” i la situació epidemiològica sembla millorar i estabilitzar-se, però “l’evolució de la pandèmia ens ha ensenyat que no podem precipitar-nos en les valoracions optimistes, i alhora, constatem que encara som lluny de la recuperació de l’ocupació pre-pandèmia.”

Pel que fa les expectatives de futur, CCOO defens que “tot indica que recuperarem i hi haurà més ocupació a Terrassa”, però recorden que la prioritat no és que hi hagi més ocupació, sinó més ocupació segura i de qualitat, que lluiti contra la precarietat laboral. Per això defensen l’importància dels ERTOS com a mesura per garantir ocupació i la pujada del salari mínim interprofessional. 

Així doncs, les dades i xifres que tenim actualment encara no son suficients pel sindicat i la patronal per definir com serà el futur de l’ocupació a Terrassa. Tant CCOO com Pimec no volen posar la mà al foc i prefereixen esperar-se a que els indicadors mostrin una tendència de l’atur més cap a la baixa a la ciutat. Ara caldrà veure com evolucionen les xifres i la situació epidemiològica amb l’obertura del sector de l’oci nocturn el proper divendres 8 d’octubre. És possible que sigui un primer pas cap a una vida i un normalitat “pre-pandèmia” 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa