MónTerrassa
Neix una nova cooperativa a Terrassa
  • CA
Aleix Quintana i Carles Sala, fundadors de Communia
Aleix Quintana i Carles Sala, fundadors de Communia | ACVOcc

!--akiadsense-->

Després de vuit anys com a projecte, els dos socis fundadors i treballadors de l’actual Communia Sccl han rebut assessorament de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental (ACVOcc) a l’hora de realitzar els tràmits associats a la creació d’aquesta nova cooperativa de treball ubicada a Terrassa.

Recentment, el projecte egarenc Communia de serveis de tecnologies basades en programari lliure s’ha reconvertit en una empresa cooperativa. Dos dels seus membres fundadors i actuals treballadors són a la vegada els socis fundadors de la Communia SCCL, l’Aleix Quintana i en Carles Sala.

Quintana explica que “ja ens havíem interessat fa un temps a fer-nos cooperativa, però no ho vam acabar de tirar endavant”. Reconeixen que el pas definitiu ha estat possible arran de la seva participació en projectes amb subvenció Singulars de foment de l’economia social i solidària que promou la Generalitat: “d’aquí ens surt l’oportunitat de participar en un parell de projectes cooperatius amb altres entitats”, apunta Sala.

Des de finals d’estiu la cooperativa està creada. En aquest moment els treballadors cotitzen com a autònoms, però a partir del mes vinent ho faran pel règim general de la Seguretat Social. “Els tràmits de la creació de la cooperativa els hem fet nosaltres mateixos“, per estalviar els costos que implica. De cara a la seva consolidació, explica Sala que “la intenció és que el projecte sigui prou sòlid, la qual cosa ens obliga a ser més constants, donat que la cooperativa implica unes despeses fixes”.

Projectes en marxa

Són dos els projectes cooperatius vinculats al Singulars en què Communia treballa actualment. Un d’ells és el desenvolupament d’un software ERP de gestió de recursos i de gestió, conjuntament amb les cooperatives locals Sprintcoop, l’Eina i l’Egarenca. “Es tracta que sigui una eina útil per aquestes cooperatives i també a altres entitats de l’ESS; en breus provarem la seva fiabilitat”, detallen. L’altre projecte en què Communia participa és Educoop, una plataforma educativa amb recursos pedagògics que difondrà valors i pràctiques de l’ESS que es donen en el territori. Aquest portal també va ser presentat a la Fira d’Economia Solidària de Barcelona (FESC).

Pel que fa a l’acompanyament que han tingut amb l’ACVOcc, ha consistit “sobretot un ajut en la burocràcia; tot i que hi ha guies de com crear una cooperativa, sempre va bé tenir algú que t’assessori i t’ajudi”, expressen. De fet, remarquen que “des del principi els tenim al costat per fer consultes i resoldre dubtes. Ja teníem clars els números per la viabilitat, però necessitàvem aquest ajut en la burocràcia i les gestions“. Al principi amb l’ajut del Javier Domínguez, després amb el suport dels tècnics de Sprintcoop, “només havíem de despenjar el telèfon i preguntar a algú això com va, i ens ha resultat molt útil”, remata el Carles. En el seu cas, no els calia elaborar un pla d’empresa previ, ja que “teníem tot el bagatge d’anys com a projecte”.

A banda de tots els projectes en què Communia hi treballa en l’actualitat (la seva seu es troba a l’Ateneu Candela de Terrassa), la cooperativa va mostrar la seva activitat a la FESC i a la Fira de Terrassa Cooperativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa