MónTerrassa
Neix ‘La calculadora de CO2’ per reduir la petjada de carboni d’empreses
  • CA

L’Oficina per a la Transició Energètica (OTE) de la patronal Cecot ha presentat aquesta setmana ‘La calculadora de CO2‘, una nova eina gratuïta perquè qualsevol empresa o autònom determini la seva petjada de carboni i defineixi un pla personalitzat de descarbonització, per abordar la seva pròpia transició ecològica i assolir un model energètic més net, més sostenible i més competitiu.

La patronal exposa que, diferència d’eines ja existents a la xarxa, la calculadora de CO2 utilitza factors d’emissió de fonts oficials per a poder realitzar el càlcul de la petjada de carboni corresponent als diferents consums que introdueix l’usuari. Per calcular-ho, s’han de dur a terme tres simples passos: Introduir la suma anual dels diferents consums de l’empresa, revisar que les unitats són les correctes (per exemple, el gas natural en Nm3), i descarregar l’informa complet gratis.

“A partir de l’informe que genera aquesta nova eina, les empreses poden iniciar el seu propi procés de descarbonització i, òbviament, des de l’OTE de la Cecot oferim l’assessorament i l’acompanyament que puguin necessitar en tot moment, ja sigui per aspectes puntuals com per recolzar-les de manera integral”, explica el director de l’Oficina per la Transició Energètica de la Cecot, Josep Casas. Això inclou tant els estudis de despesa energètica com els plans d’acció d’eficiència.

Qui pot sol·licitar aquest l’estudi de petjada de carboni?

L’estudi de petjada de carboni personalitzat el poden sol·licitar empreses i entitats de qualsevol sector. De fet, la mateixa Cecot ha posat en marxa un procés de càlcul de petjada de carboni, amb caràcter retroactiu i ha entrat en la fase de reducció d’emissions, d’una banda, i de compensació de l’altra. Elisabeth García, ambientòloga i tècnica de l’OTE, ha exposat que “amb el càlcul de petjada de carboni vam detectar que el consum de fulls de paper o el paper per eixugar les mans als lavabos també genera unes emissions de CO2 que tenim intenció de reduir en breu i, allà on ja no puguem reduir més, compensarem aquestes emissions mitjançant projectes de reforestació”.

La transició energètica: una oportunitat per a les empreses

Casas ha emfatitzat que la transició energètica “és també una oportunitat per les empreses, una oportunitat per tenir uns costos energètics més reduïts i ser més competitives; una oportunitat de dependre menys de l’evolució de preus dels mercats energètics, per guanyar més independència energètica; i l’oportunitat de ser una empresa ecològica i socialment més responsable i respectuosa amb l’entorn, el que la fa més ben valorada tant a l’hora d’oferir productes i serveis al seu mercat potencial, com d’atraure talent cap a la seva organització”.

L’equip tècnic de l’OTE està especialitzat en l’assessorament a empreses a l’hora d’implementar projectes d’autoconsum fotovoltaic i a cercar solucions de finançament o tramitació d’ajuts i subvencions públiques per projectes d’energies renovables. Una de les tasques que més ha incrementat el darrer any és la de guiar a les empreses que tenen la voluntat d’electrificar la seva flota de vehicles o instal·lar punts de recàrrega, així com assessorar en la constitució de comunitats energètiques o autoconsums compartits entre empreses.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa