Ja es podia preveure. Els esforços per posicionar Madrid com la primera economia d’Espanya podien acabar tenint el seu resultat i així va ser. 2019 acabava amb la notícia que, després de sis anys, el PIB de la capital espanyola superava el de Catalunya. I no és d’estranyar. La manca d’inversions en infraestructures, la centralitat, la radialitat, tots els AVEs que van a i des de Madrid, però no a Barcelona i un Corredor Mediterrani que passa pel centre d’Espanya -entre altres coses- han rellevat el territori català a la segona posició.

La diferència és petita: el 19,2% del PIB d’Espanya és per Madrid, mentre que el 19% ho és per Catalunya. Però, quines són les comarques i els municipis que més aporten al territori? Mentre que el Barcelonès lidera el rànquing, la comarca amb més PIB per càpita és la Ribera d’Ebre amb una mitjana de 51.100 euros per persona davant dels 38.100 euros de la primera i Martorell és el municipi amb un PIB per habitant més alt amb 103.000 euros.

Però, PIB per càpita a banda, qui i quins sectors aporten més a l’economia catalana? Segons les últimes dades de l’Idescat del 2017, només les set comarques de l’àmbit metropolità -del total de 41 comarques que hi ha a Catalunya i l’Aran- generen 161.102,8 milions d’euros de PIB, xifra que representa el 68,6% del PIB de Catalunya. El pes del PIB segons comarques també fixa el que pesa cada sector en el Valor Afegit Brut (VAB). Els serveis continuen tenint un pes molt important en l’economia catalana amb un 72,7% del total. En aquest terreny, el Barcelonés és la comarca on hi tenen un pes més elevat amb un 87%, seguida pel Garraf, l’Aran, la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Baix Empordà, el Maresme, l’Alt Empordà i el Segrià.

El segon sector més important, i que cada vegada agafa més força, és la indústria amb un 21% de pes en l’economia de Catalunya. Però hi ha cinc comarques que més que doblen aquest percentatge: la Ribera d’Ebre (68,2%), la Segarra (57,5%), la Conca de Barberà (52,1%), l’Alt Camp (51,6%) i la Garrotxa (45,2%). Justament aquestes comarques són les que tenen els municipis amb el PIB per càpita més alt de tot Catalunya i, fins i tot, tripliquen la mitjana catalana de 31.200 euros.

A la indústria la segueix la construcció amb un 5,2% del VAB català i aquí és on destaquen la Cerdanya amb un 16,1% i el Baix Empordà amb el 12%. Finalment, l’agricultura continua tenint un pes baix en l’economia catalana ja que només representa l’1,1% del total, però les Garrigues s’imposen amb el 25,4% del VAB de la comarca.

Més informació a Via Empresa

Nou comentari