
La Cambra de Comerç de Terrassa ha presentat les conclusions de l’informe de conjuntura econòmica corresponent al 4t trimestre del 2018 i les expectatives per al 1r trimestre de l’any 2019. El conjunt del sector empresarial constata un lleu increment de l’activitat en el darrer trimestre però tanca l’any amb un ritme d’activitat inferior al de 2017. L’informe l’elabora la institució en col·laboració amb l’IDESCAT des de l’any 2003.
Els resultats de l’estudi indiquen que l’evolució de l’activitat econòmica durant el quart trimestre de 2018 ha mantingut una certa estabilitat en la valoració del ritme d’activitat per al conjunt d’activitats econòmiques de la demarcació. Amb un valor del saldo de la marxa dels negocis en el quart trimestre ha estat de 2,5 punts, l’indicador reflecteix un increment de 0,3 punts respecte al trimestre anterior. Tot i aquesta evolució positiva, l’any 2018 ha tancat amb un ritme d’activitat inferior a l’assolit al tancament de 2017.
Una tendència que es manté en consonància amb l’evolució de l’activitat econòmica en el conjunt de Catalunya que, d’acord amb l’últim informe trimestral de conjuntura publicat per la Cambra de Comerç de Barcelona, assenyala que el PIB trimestral a Catalunya ha experimentat un creixement moderat d’un 0,6% durant el tercer trimestre de l’any, una dècima menys que el trimestre anterior, deixant la taxa anual de creixement del PIB en un 2,2%, davant del 2,5% expressat en el període anterior.
El PIB a Catalunya, que ha crescut a un ritme inferior a la resta de l’estat, que ha estat del 2,4%, es manté per sobre del conjunt de la zona euro que és de l’1,2%. El context econòmic en què se situa l’economia catalana es caracteritza per una clara desacceleració global del ritme d’activitat, principalment estimulat pel canvi d’expectatives motivades per les diferents incerteses polítiques del moment, un entorn que fa preveure que sigui poc probable que l’increment dels tipus d’interès previst per part del BCE es produeixi durant els propers mesos, tot i que no es descarta per a la segona meitat de l’any. Si bé l’economia entra en una nova fase de desacceleració global, no es preveu una propera recessió a curt termini.
Pel que fa a l’evolució de l’economia catalana, la desacceleració del comerç mundial tindrà especial impacte en el sector de la indústria, que depèn de l’evolució del sector exterior i de les exportacions. Malgrat tot, l’evolució positiva de la demanda interna, afavorida per la bona evolució de l’ocupació i a l’inici de la recuperació dels nivells salarials, ha contribuït a fer que la moderació del ritme de creixement de l’activitat s’hagi mostrat menys acusada.
Les previsions de creixement de l’economia catalana evidencien els efectes del procés de desacceleració del ritme d’activitat. El PIB anual projecta per al 2019 un creixement d ́un 2,1% impulsat pel consum públic (2,6%) i els sectors de la construcció i dels serveis que, amb una previsió de creixement del 3,9% i 2,4%, també experimenten una moderació amb 1,0 i 0,6 punts menys, respectivament, que l’any anterior. Per la seva part, el sector industrial, amb una previsió de creixement del 0,6% anual, experimentaria una moderació de 0,8% respecte a l’any 2018. Així mateix, es preveu un creixement de les exportacions del 2,8% i les importacions del 3%, 0,3 punts menys que el previst al tancament del present any. Finalment, el consum privat a Catalunya creixerà l’1,7%, tres dècimes menys que el 2018.