MónTerrassa
Marc Ribas crea uns gelats de Nadal amb Llopart i Torrons Vicens
El xef Marc Ribas tastant un dels Gelats del Territori
El xef Marc Ribas tastant un dels Gelats del Territori | Cedida

!--akiadsense-->

Marc Ribas ha presentat els Gelats de Territori del Nadal del 2020. Aquesta gamma sorgeix de “la voluntat per mantenir un cop més les tradicions i la història de la nostra terra”, segons els promotors de la iniciativa. Així doncs, s’han creat quatre varietats de postres nadalenques: tres gelats (tronc de Nadal, torró de Sant Esteve i tortell de Reis) i un sorbet (dotze campanades).

Aquest pack de Nadal s’ha creat gràcies a la col·laboració amb productors i artesans del territori: Torrons Vicenç, Xocolata Jolonch i Llopart. Torrons Vicenç i Xocolata Jolonch pel Tronc de Nadal, el Torró i el Tortell de Reis. I Llopart pel sorbet de Dotze Campanades. A més, aquests Gelats de Nadal també són solidaris. Un percentatge dels beneficis de la venda d’aquests productes, aniran destinats a l’Hospital Clínic, per la recerca i investigació de la Covid 19.

El projecte Gelats de Territori

Gelats de Territori és, en paraules dels seus promotors, “una cullerada dolça de productes de la terra, un projecte de respecte als petits productors catalans i a l’estacionalitat dels seus ingredients”. La iniciativa neix d’un grup de persones emprenedores, però sobretot sorgeix de la necessitat d’harmonitzar en una cullerada la riquesa dels productes que ens ofereix la nostra terra.

Cada gelat transporta el consumidor al plaer del sabor d’una part del territori del nostre petit país. Així, tots els gelats s’elaboren amb producte local i de proximitat, amb petits productors catalans: ramaders, agricultors i artesans, que són l’autèntic valor d’un país, de la seva gastronomia i cultura. A més, s’utilitzen productes frescos, de temporada, característics de cada regió.

La intenció de Gelats de Territori és “contribuir al coneixement i al reconeixement de la Cuina Catalana arreu, de difondre el valor dels seus productes i productors locals a través de l’elaboració artesanal de gelats de qualitat”. A més, els envasos dels gelats són 100% reciclables.

Gelats de Territori del Nadal 2020
Gelats de Territori del Nadal 2020 | Cedida

!--akiadsense-->

La història

La idea de Gelats de Territori sorgeix arran d’una visita del cuiner Marc Ribas al Museu de la Cuina de la Costa Catalana, de la mà del Dr. Jordi Tresserras, director del Laboratori de Patrimoni i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona i de la regidora de turisme de l’Ajuntament de Tossa de Mar, M.Ángels Pujals. Tots tres van adonar-se de la riquesa dels productes que oferia Tossa de Mar.

Aquesta idea incial es va consolidar amb el primer gelat de Territori, anomenat Gelat de Tossa fet amb productes de la zona: mel Arbussé, xocolata Jolong, cruixent de farigola i nata. Tots ells relacionats amb la vila de la Costa Brava. La mel s’extreu del massís d’Ardenya – Cadiretes (així com la farigola) ja des de l’època medieval i actualment elabora la família Arbussé de Tossa. La xocolata és Jolonch, un producte artesanal a la pedra, elaborada des de 1770 a Agramunt, però estretament vinculada al municipi per ser el lloc on estiuejaven els seus propietaris.

Amb aquesta primera idea, el projecte va tirar endavant amb tres socis més. El Joan Borrell, propietari de la granja Mas Gurí, amb una explotació de 2000 vaques a Cassà de la Selva; el Joan Calvet, propietari i director general de Tecnical, empresa dedicada a la maquinària per a l’elaboració de productes alimentaris; el Pere Cullell, director comercial de Tecnical; i el Jordi Reverter, pastisser de la Pastisseria Nèctar de Cassà de la Selva.

Al llarg del 2018 es va crear la primera gamma de 6 gelats, entre els quals hi havia el Gelat de Tossa de Mar, el de Poma de la Vall del Lord i Gingebre (el Solsonès) i el de taronja i xocolata Creo (de les Terres de l’Ebre). Cadascun d’ells, a través dels seus ingredients transporta a un racó del nostre país, respirant història i cultura. Així per exemple, un dels primers gelats va ser el ‘Bandoler’ fet amb les galetes típiques de Sant Hilari Sacalm, els jaumets, i licor de ratafia. Un licor fet amb cinquanta herbes i nous verdes collides a mà als corriols i boscos de la

serralada de les Guilleries.

La varietat dels gelats van en funció de la temporalitat dels ingredients. La terra mana a l’hora d’escollir quin gelat s’elabora. El 2019 Gelats de Territori va guanyar el premi a la innovació del Fòrum Gastronòmic de Barcelona amb el gelat “Xuixo de Girona”.

Punts de distribució

Els formats petits (125 ml) es poden trobar a petites botigues de tot el territori català. Ho podeu consultar a gelatsdeterritori.com. Els pots de format gran (440 ml) es poden trobar a: L’Esclat, Valvi, Cal Fruitós, Caprabo i Ametller Orígen

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa