MónTerrassa
Les entitats d’economia feminista busquen fer-se visibles als barris de Terrassa

Aquest mes de juny s’inicïen les III Jornades d’Economia Feminista a Terrassa. Enguany tenen el lema de “Teixim xarxes comunitàries als barris”, i busquen apropar aquest moviment, que aposta per una alternativa viable i sostenible al capitalisme, a tots els barris de la ciutat. La iniciativa està impulsada des de sis entitats ben diverses però amb l’objectiu comú de posar “al centre de la vida el benestar de les persones i la natura”. Són: l’ecobotiga L’Egarenca (consum responsable i sostenible), el col·lectiu Dones d’Aigua (l’aigua com a bé comunitari), La Revolta (espai gastronòmic), Casal de la Dona (entitat feminista), Alternativa 3 (cooperativa de comerç just) i La Natural Coopmunicació (comunicació creativa social i responsable). A aquestes cal afegir la col·laboració de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Terrassa.

Després d’unes segones jornades marcades per la pandèmia, on les activitats es van haver de fer online, aquest 2021 es recuperen les accions presencials. I ho fan mantenint els tres eixos claus de l’economia feminista: reproductiva, productiva i polítiques públiques. Aquest cop, però es posa al centre la necessitat d’intercanviar experiències i coneixements amb altres entitats d’arreu de la ciutat, en unes jornades que volen ser enriquidores i motivadores per a la ciutadania per l’aposta per l’economia social i solidària i per aquelles empreses i entitats vinculades.

Activitats de juny a novembre

S’iniciaran el mes de juny, els dies 18 i 19, amb dos tallers a l’escola Salesianes de La Maurina i a l’escola Egara (al barri d’Ègara). S’està intentant lligar un tercer taller a Ca n’Aurell. Seran un punt de trobada de dones que viuen en aquests barris i que explicaran el seu dia a dia, les mancances i les inquietuds. També una bona manera de reflexionar i fer visibles pràctiques diàries que sense ser-ne conscients formen part de l’economia social i solidària.

Al juliol serà el torn d’un seminari per treballar un pressupost municipal en perspectives de gènere. Els dies 15 i 16 de juliol estaran destinats a presentar els conceptes bàsics d’una economia feminista, conèixer de prop l’experiència de l’equip de l’Ajuntament de Barcelona en l’elaboració dels pressupostos municipals en clau de gènere, i treballar un pressupost de Terrassa des d’aquest àmbit, a càrrec de la cooperativa La Invisible. Setembre serà el torn de tornar a trepitjar els barris, amb una gimcana, el dia 25, oberta a la ciutadania perquè recorri els carrers de la ciutat a través d’un joc que els conduirà a conèixer in situ la feina de les diferents entitats d’economia feminista i social de Terrassa. A l’octubre, es presentarà el llibre sobre economia social a l’Ateneu Candela i, finalment, al novembre, s’espera -en el marc de Terrassa Cooperativa- celebrar una taula rodona amb tots els participants de les Jornades i fer la fira Art i dona a la plaça del Progrés.

L’acte de presentació de les jornades ha comptat també amb representació institucional, a càrrec del regidor Pep Forn, que ha agraït a les entitats participants la feina feta i ha subratllat que l’aposta per implicar entitats i fer arribar l’economia social als barris també forma part del Pla estratègic de la regidoria d’Economia Social de l’Ajuntament de Terrassa.

D’esquerra a dreta, Rosa Guinot, d’Alternativa 3; Mercè Gomez, del Casal de la Dona; Maria Rosa Egea, de Dones d’Aigua; Rosa Garcia, de l’Egarenca; Ana Belén Mesa, de La Natural Comunicació; i Vanesa Andreu, de La Revolta | Lluïsa Tarrida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa