MónTerrassa
Les elèctriques van cobrar de més en el rebut de la llum

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) detalla que el nombre de contractes afectat per l’augment irregular de preus en el rebut de la llum és d’almenys 240.000, un cop analitzat al voltant del 90% del mercat. Això es dona perquè algunes companyies elèctriques no han adaptat correctament els contractes a la nova tarifa de la llum, en vigor des del mes de juny. En 90.000 dels casos, les companyies van informar els seus clients del canvi de preu, malgrat que aquest anava més enllà del darrer canvi normatiu. En la resta de casos, uns 150.000 no hi va haver cap comunicació als clients per informar-los de l’actualització de preus.Ara, les comercialitzadores que hagin realitzat incorrectament aquesta adaptació hauran de regularitzar la situació amb els clients. L’afectació és sobre un 1,4% dels contractes supervisats. Algunes companyies, segons informa la CNMC, ja estarien realitzant l’actualització.

Amb tot, però, la Comissió està “verificant” si l’actuació de les comercialitzadores respon a una “irregularitat en vies de correcció” o a una “infracció”. En aquest darrer cas, asseguren, s’obrirà expedient a les companyies.

D’altra banda, la CNMC considera “fonamental” que les companyies facin un esforç per aconseguir “que el consumidor sigui conscient d’aquesta modificació que se li està aplicant en el preu del seu contracte”.

El preu de la llum a l’Estat va registrarun nou rècord històric aquest dijous 26 d’agost. Per primera vegada, l’import el MWh va supera els 120 euros, situant-se en una mitjana de 122,76 euros per MWh, segons les últimes dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat . Fins ara, el rècord l’ostentava el divendres 13 d’agost -coincidint amb l’onada de calor-, quan el preu es va situar en els 117,29 euros per MWh. La franja horària més cara per utilitzar electrodomèstics dijous va ser de nou a deu de la nit, quan el MWh va tenir un import de 129,81 euros. La més barata va ser d’onze a dotze del migdia, quan el preu de l’electricitat es va situar en els 119,95 euros per MWh.L’import de dijous és 3,4 vegades més alt que el preu mitjà que es va registrar l’agost de l’any passat, quan l’import del MWh es va situar en els 36,2 euros. Cal recordar que els preus durant l’estiu passat van reduir-se notablement per la caiguda de la demanda provocada per la crisi de la covid-19. En l’acumulat de l’any, l’import de l’electricitat s’ha multiplicat per tres, després que el preu mitjà del MWh durant el darrer mes de desembre fos de 41,97 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa