Les gambes i els llagostins són dos dels membres fonamentals en una taula per Nadal. No hi ha àpat festiu que no en tingui, i per això cada any a principis de novembre s’escola el clàssic “compra ara el marisc que després pujarà de preu!”. És una afirmació sorgida de la lògica de mercat. Com més demanda hi ha d’un producte, més creix el seu preu, sobretot si parlem de producte de proximitat com el que tenim a Palamós.

Tot i que és cert que un cop arriben les festes el cost del producte creix, sovint és més una exageració que una realitat. Segons l’informe de consum alimentari a l’Estat espanyol 2018 del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, el preu mitjà de les gambes i els llagostins al llarg de l’any es va situar en 11,24 euros/kg. La punta de consum del Nadal va fer que el preu ascendís des dels 11 euros/kg a l’octubre fins als 11,3 euros/kg el mes de desembre, però lluny dels 12 euros/kg que costaven al gener.

Precisament és el mes de desembre quan més producte es ven: 21,5 milions de kg, dues vegades més que al novembre i gairebé quatre vegades més que a l’octubre. Les vendes de Nadal van representar un 26% del total que es va comercialitzar el 2018, uns 80,95 milions de kg, tal com apunten les dades del Ministeri.

Més informació a Via Empresa

Nou comentari