MónTerrassa
Les filtracions d’aigua del sostre del Mercat de Sant Pere es repararan

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de la regidora de Comerços i mercats, Jennifer Ramírez, es va reunir amb representants de la Junta Directiva de l’associació de concessions administratives del Mercat Municipal de Sant Pere. Durant la trobada, es van abordar temes d’importància per a la instal·lació de la plaça del Triomf, que va ser aixecada a principis del segle XX i que requereix de millores en l’espai. Es va acordar la signatura d’un conveni entre l’Ajuntament i el Mercat; i es va parlar de les actuacions de millora més urgents i de les actuacions estructurals de l’edificació que s’han presentat per rebre suports dels fons Next Generation.

La reunió va permetre desencallar temes pendents i en va sortir el compromís de reparar les filtracions que hi ha en una de les cobertes, un problema que afecta algunes parades quan la ciutat viu episodis de pluges intenses. Les tasques es faran a mig o curt termini.

La història

A partir de l’arribada del ferrocarril, el 1856, però sobretot amb l’annexió del poble de Sant Pere a Terrassa l’any 1904, el barri creix cap al nord al llarg de la carretera de Matadepera i del carrer de la Llibertat. A partir de 1915, el proveïment de queviures del barri de Sant Pere es feia en un quiosc de venda de carn situat a la placeta de la Creu. Aquest quiosc aviat fou insuficient per a un barri en expansió, tot i fer-se una reforma l’any 1918; és per això que es va decidir construir el Mercat de Sant Pere o Mercat del Triomf. El mercat de Sant Pere s’inaugurà el 8 de desembre de 1928.

La construcció del Mercat de Sant Pere és obra de l’arquitecte Melcior Vinyals i Muñoz (1878-1938) i va tenir un cost de 169.000 ptes. És un exponent de l’arquitectura noucentista de Terrassa.

L’edifici ocupa la part central de la Plaça del Triomf

  • Té una nau rectangular de 840 m2, amb entrada als dos extrems i dues ales més baixes i estretes pensades per donar amplitud i llum zenital a l’edifici
  • L’estructura del mercat és de ferro, i el parament d’obra i arrebossat. La coberta és de teula plana de ceràmica
  • Les dues façanes principals són arrodonides a la part superior i presenten quatre grans finestres verticals separades per parelles per la porta d’accés, ambdues façanes amb coronament motllurat. A la façana de llevant es pot veure un rellotge i una campana

Anècdotes i curiositats

Popularment, s’anomena el Mercat de Sant Pere com a “Plaça de Dalt” i el mercat de “La independència” com a “Plaça de Baix”. Aquesta distinció també es fa servir amb el tren a Terrassa; “el tren de baix o elèctric” per referir-se als Ferrocarrils de la Generalitat, i el “tren de dalt o del nord” per referir-se als de la RENFE. El nom del carrer Ample, a l’extrem del qual es va construir el mercat, prové del fet que al seu dia fou el carrer de més amplada que tenia el barri de Sant Pere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa