MónTerrassa
Un estudiant de l’ESEIAAT crea un sistema per repotenciar els parcs eòlics

Un estudiant del grau d’Enginyeria Elèctrica de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha creat un un sistema per repotenciar parcs eòlics amb menys aerogeneradors. L’estudiant, Carlos Rosa, proposa en el seu Treball Final de Grau “ajudar a reduir el nombre d’aerogeneradors, renovar-los, augmentar la potencia dels parcs eòlics i reduir-ne l’impacte visual i ambiental”, exposa la universitat en un comunicat.

L’antiguitat dels parcs eòlics estatals ja ha sobrepassat més de la meitat de la seva vida útil establerta entre 15 i 20 anys, tal i com explica la universitat amb dades de l’Asociación Empresarial Eólica (AEE). Per això, Ricard Horta, professor d’Enginyeria Elèctrica que dirigeix el treball de Rosa, explica que “si es vol arribar a l’objectiu de cobrir un 35% de la demanada d’energia amb energies netes, és molt important repotenciar els parcs eòlics”. Afegeix que “calen inversions per part d’empreses i canvis en el circuit burocràtic de l’administració”.

Un estudiant de l’ESEIAAT crea un sistema per repotenciar els parcs eòlics amb menys aerogeneradors | ESEIAAT

Menys aerogeneradors, més potència als parcs eòlics

En el seu treball, Rosa ha creat un software de gestió de parcs eòlics sobre la plataforma MATLAB que ajudaria a repotenciar els parcs eòlics a qualsevol empresa del sector, és a dir, “una eina que facilitaria el desmantellament i la substitució dels aerogeneradors actuals, envellits, per altres de major potència, amb més alçada i pales de dimensions superiors”, exposen.

L’estudiant afirma que “repotenciar significa menys aerogeneradors, amb millor tecnologia i més potents, i, per tant, més eficiència, més productivitat i menys costos, perquè s’aprofita millor el vent, es redueix el manteniment, augmenta l’energia generada, es redueixen les hores d’aturada i hi ha menys impacte visual”.

El nou sistema aplicat al parc eòlic de Les Collades

L’estudiant també ha investigat com aplicar el nou sistema en el parc eòlic de Les Collades, a Tarragona, on actualment hi ha instal·lades 54 turbines i la potència actual és de 35.640 kW.

La seva proposta és desmantellar-lo i substituir les 54 turbines per 14 aerogeneradors, de manera que “si la potència nominal es manté al voltant del 35.000 kW, el parc podria augmentar un 140% la producció d’energia amb 40 turbines menys”. De fet, “els generadors vells produeixen, cadascun d’ells, 0,676GWh anuals, mentre que els nous produirien 6,26 GWh anuals”, conclou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa