Urko Larrañaga i Julia Pérez amb el regidor Pep Forn en l'acte de presentació del violí
Urko Larrañaga i Julia Pérez amb el regidor Pep Forn en l’acte de presentació del violí | Aj. Terrassa

!--akiadsense-->

Urko Larrañaga i Julia Pérez són dos músics i emprenedors que han creat el primer violí fabricat amb fibra de carboni i dissenyat en 3D. La seva empresa, 123sonar instruments SL es troba ubicada en el Viver d’Empreses Industrials de l’Ajuntament de Terrassa des d’on treballen en la innovació en instruments musicals. Món Terrassa ha parlat amb ells perquè expliquin el seu darrer projecte:

Com va sorgir la idea de fer aquest violí?

La idea va sorgir de la necessitat, els dos impulsors som músics i tenim la percepció que no es construeixen els instruments segons les necessitats reals dels músics del s. XXI. Els instruments de la família del violí encara es construeixen segons cànons antics quan els músics no viatjaven en avió, ni tenien calefacció o aire condicionat, ni tocaven amb micro…que alteren les condicions de temperatura i humitat que afecten als instruments de fusta.

Així doncs creieu que respon a una necessitat dels músics actuals.

Encara es fan els violins, violes i violoncels segons plantilles i cànons d’Antoni Stradivari, un luthier reconegut del s. XVII. Però les necessitats dels músics han canviat, els músics necessiten instruments més resistents i estables. Cada vegada hi ha més problemes per a viatjar amb instruments fabricats amb fustes nobles, ja que comencen a haver-hi restriccions a les duanes. També hi ha gent interessada a tenir instruments més sostenibles i a consumir de manera més responsable i ètica.

Quines característiques, tant físiques com a nivell musical, té que el fan especial?

El violí està fabricat amb una barreja única de fibra de carboni, que és un material d’altes prestacions, i fibres vegetals provinents de conreus sostenibles. Per a la construcció de la caixa de ressonància no s’ha tallat cap arbre. La fibra de carboni li dóna una gran potència i estabilitat sonora, a la vegada que fa que l’instrument sigui resistent a la humitat i als canvis de temperatura. Les fibres naturals li aporten unes propietats acústiques i estètiques especials.

Quin ha estat el seu procés de creació?

El violí ha portat 4 anys d’investigació sobre materials, propietats acústiques i físiques dels materials… El procés del prototipatge ha estat llarg i validat per violinistes professionals. L’empresa posseeix tota la cadena de valor, ja que s’encarrega del disseny en 3D, elaboració de master i motllos, fabricació i muntatge de luthier.

Quantes unitats d’aquest violí existeixen?

En l’actualitat hi ha un stock petit, ja que s’està començant a comercialitzar, justament s’ha posat a la venda començant la campanya de Nadal.

A qui va dirigit aquest instrument?

Es va construir per a cobrir un buit en el mercat i va dirigit tant a estudiants com a professionals que necessitin un instrument polivalent.

Qui hi estigui interessat on el pot comprar?

En l’actualitat es pot comprar directament a 123sonar, es pot contactar l’empresa via correu electrònic o per mitjà de les xarxes socials, ja que tenim la web e-commerce en construcció. S’està contactant botigues del sector i ja hi ha 2 grans comerços de Barcelona i Madrid interessats.

Aquesta fabricació es podrà aplicar a futurs instruments?

En l’actualitat s’està prototipant un violoncel i s’espera l’arribada d’inversors per a desenvolupar una línia d’instruments per a escolars.

El violí fet en fibra de carboni
El violí fet en fibra de carboni | Zabet Photo

!--akiadsense-->

Nou comentari