Alfredo Vega, president del PSC i diputat a la Diputació de Barcelona

Alfredo Vega, president del PSC i diputat a la Diputació de Barcelona | PSC

La Diputació de Barcelona ha aprovat el nou Programa General d’Inversions (PGI), que estarà dotat amb 260 milions d’euros i que substitueix a les antigues Meses de concertació. Aquesta inversió té per objectiu que “els governs locals puguin dur a terme nova inversió municipal sostenible i, també, fer el manteniment i reposició de les inversions existents”.

Des del govern de la Diputació subratllen que la distribució entre els ajuntaments (251,17 milions d’euros), els consells comarcals (8,13 milions d’euros) i les Entitats Municipals Descentralitzades –EMD– (700.000 euros) s’ha fet d’una forma “més transparent, justa, equitativa i objectiva”. Per això, per tal de contribuir al “reequilibri territorial”, s’ha fixat vuit criteris a l’hora de distribuir els ajuts entre els ajuntaments del territori. Primer de tot s’ha fixat una quantitat mínima de 100.000 € per a cadascun dels 310 municipis (Barcelona ciutat en queda exclosa). D’altra banda, el 52% del repartiment (129,19 milions d’euros) s’ha fet en funció la població de cada municipi a 1 de gener de 2019; a més de tenir en compte la quantitat de població estacional (12,515 milions d’euros).

Els criteris aplicats també han servit per donar suport als municipis amb menys recursos i potencialment amb majors necessitats, tenint com a referència les xifres relatives a l’IRPF de les persones que hi viuen (17,52 milions d’euros), a la taxa d’atur (17,52 milions d’euros) i al nivell d’ingressos propis del municipi (12,515 milions d’euros). També s’ha tingut en compte les característiques territorials de cada municipi, amb l’objectiu de “corregir el cost de prestació dels serveis per a la ciutadania i de la dotació en equipaments i infraestructures”. En aquest cas els criteris fan referència a l’extensió municipal en km2 (15,02 milions d’euros) i a la quantitat d’entitats de població que existeixen a cada terme municipal (15,02 milions d’euros).

Amb els nous criteris de repartiment que ha implantat la Diputació de Barcelona Terrassa rebrà una aportació de gairebé uns 8,5 milions d’euros, quasi un 48% més respecte a l’anterior mandat. El president del PSC de Terrassa i del diputat d’Educació a la Diputació de Barcelona, Alfredo Vega, ha manifestat que “hem revisat el model anterior, per donar uns criteris d’equitat i sostenibilitat en el repartiment dels ajuts als municipis. Ajudar més a qui més ho necessita i millorar el sistema econòmic-social i ambiental és una prioritat dels socialistes d’ençà que governem la Diputació”, i ha afegit que amb aquests nous criteris Terrassa “ha millorat molt notablement les aportacions econòmiques que rebrà”.

Nou comentari