MónTerrassa
La CUP adverteix dels perills d’un Fnac al Mercat de la Independència
  • CA
x
Paradeta d’una llibreria per Sant Jordi | CUP TERRASSA

La CUP segueix amb la seva campanya en defensa del comerç local de Terrassa i dels barris vius i dinàmics. El grup municipal adverteix dels perills que podria tenir la possibilitat d’instal·lar un FNAC als baixos del Mercat de la Independència, una hipòtesis que, tot i ser encara un rumor, podria ser una realitat en un futur. La multinacional està estudiant la idea, i si la porta a terme podria enfonsar el fràgil ecosistema llibreter existent a l’actualitat.

Coincidint amb la proximitat de Sant Jordi, la CUP vol avisar dels perills que suposaria aquesta iniciativa, i també del mal que fa a les llibreries independents i de barri comprar els llibres a les grans superfícies. El grup municipal convida a evitar els grans centres i apostar per llibreries com Synusia i La Temerària, llibre en anglès a Come In, novel·la gràfica a Rambla Còmics i Landròmina…. Re-Read, que si bé és franquiciada, està cuidada amb delicadesa des de baix. Atenea, Cinta, Sant Jordi, Hermanos Aguilera, Sant Pere… I altres papereries que hi manquen en aquesta llista. Tota manera, segons el grup municipal “la llista de llibreries independents és massa petita per una ciutat de 220.000 habitants”.

Per això, la CUP aposta per les llibreries independents, versus cadenes multinacionals. Segons Ander Zurimendi, “es tracta de dues maneres radicalment oposades per entendre el desenvolupament de la ciutat i el seu ecosistema cultural. I com que la realitat és aquesta, no hi pot haver indiferència de l’Administració”. No es pot entregar al mercat la gestió cultural, sense plantejar-se una política de contrapès. I afegeix: “Per això cal afavorir lloguers socials per a petites llibreries perifèriques o als barris terrassencs desertificats comercialment”. Igualment, cal desenvolupar mercats de llibre al carrer, més enllà de Sant Jordi. I es pregunta: “Com pot ésser que Terrassa no tingui cap fira del llibre?“.

Diàlegs de Sant Jordi

Aquests seran alguns dels eixos a debatre a la trobada prèvia a Sant Jordi, que la CUP organitza aquest dissabte al Centre Excursionista (a la plaça del Vapor Ventalló). El primer diàleg arrenca a les 11 hores i comptarà amb la participació d’Anna Fernàndez, poetessa que acaba de publicar el poemari Cova i que també ha estat llibretera a la Temerària, així com col·laboradora del Festival Elixir. Fernàndez conversarà amb Maria Cardona, llibretera i candidata núm 2 de la CUP. Totes dues conversaran sobre la supervivència de les llibreries de barri en l’era Amazon, així com les dificultats i reptes de les autores per publicar a Terrassa. Així mateix, es llegirà una reflexió de l’escriptor i impulsor de La Temerària Àlvar Masllorens, qui no podrà ser físicament present.

Seguidament tindrà lloc la segona conversa, en aquesta ocasió entre la periodista cultural Anna Brullet (qui participa a l’Embarral i al micro-festival Terrassa Secreta) i el periodista polític Ander Zurimendi (autor del llibre ‘Recoja sus cosas’). Brullet es centrarà en l’ús que actualment estem donant als teatres públics de la ciutat (Principal, Alegria, Maria Plans) i les vies per promocionar la programació teatral a la ciutat. Zurimendi, per la seva banda, analitzarà la situació del Cinema Catalunya i les propostes de la CUP per revitalitzar-lo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa