La instal·lació fotovoltaica ocupa tota la coberta de l'edifici Arraona
La instal·lació fotovoltaica ocupa tota la coberta de l’edifici Arraona | CCVO

!--akiadsense-->

El Consell Comarcal ha posat en marxa una instal·lació fotovoltaica a la seva seu que permet una cobertura del 20% del consum total d’energia de cada edifici. Aquesta instal·lació és una aposta del govern comarcal per promoure les energies renovables i l’eficiència energètica. De fet, la instal·lació forma part d’un paquet d’actuacions de millora de l’eficiència energètica dels edificis comarcals per reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha explicat que “amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques que ens permeten una autosuficiència en el consum elèctric”. “El Consell d’alcadies va ser ferm en la seva declaració d’emergència climàtica i les administracions hem de fer actuacions que puguin ser model, tant per a altres administracions com per als particulars. El Pla Supramunicipal per la Qualitat de l’aire ha de donar resposta a les actuacions més immediates que podem engegar”, afegeix Giménez.

En la mateixa línia, el vicepresident 3r i conseller de Territori i transició ecològica, Carles Rodríguez afegeix que “des del govern comarcal tenim clar que la transició ecològica és un canvi de no rentorn. Divendres ens ho deien els joves del Divendres ens ho deien els joves del #fridayforfuture a Sabadell i ahir ens ho deia Gretha Thunder a la Cimera del Clima: els polítics hem de fer més. Aquest d’avui és un pas important però no n’hi ha prou. Els propers quatre anys treballarem en aquesta qüestió: des del projecte Boscos, amb la instal·lació de punts de càrrega elèctrica i amb tot el treball que es farà amb el Pla Supramunicipal per la Qualitat de l’aire”.

Un cost de 82 mil euros

Aquest projecte pretén estalviar emissions per valor de 13.37 tCO2/any, que és podria equiparar a uns 2.900 trajectes d’un cotxe mig i per a un trajecte de 40km. L’estalvi valorat a la factura energètica esta previst en 6.000 €/any per al conjunt de la instal·lació, inclosos el conjunt d’impostos i diferents termes de la factura.

El cost total del conjunt de la instal·lació ha estat de 82.000 euros. L’amortització de la inversió és situa entre 12 i 14 anys amb una vida útil de la instal·lació de més de 20 anys, amb els corresponents estalvis energètics i econòmics. A més d’aquesta inversió també s’han fet altres actuacions per la millora d’eficiència energètica i per la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle als edificis, amb la substitució de finestres i tancaments, la col·locació de protectors solars a les cobertes i la millora dels aïllaments dels edificis. També s’ha millorat el sistema d’enllumenat interior, aconseguint que el conjunt d’aquest sistema sigui tecnologia LED, amb la corresponent millora mediambiental, dels llocs de treballs i de la despesa a la factura energètica