MónTerrassa
La Cecot, preocupada per l’impacte de les baixes automàtiques per Covid
  • CA

La patronal Cecot se suma a les crítiques del sector empresarial davant la decisió del Departament de Salut de concedir baixes automàtiques per Covid-19 de cinc dies si una persona té símptomes compatibles amb el virus. La patronal es mostra preocupada perquè és una decisió “sobtada i sense preavís” que comporta “inseguretat jurídica” per als treballadors i per a les empreses.

“Salut ha pres la decisió sense informar o preavisar els agents econòmics, ja no dic d’una recomanable negociació o consens, que en realitat és el que estem reclamant contínuament a l’administració abans que prengui decisions amb afectació directe a l’activitat econòmica o productiva”, afirma el secretari general Oriol Alba. En aquest sentit, lamenta que els agents econòmics s’ofereixin a col·laborar amb l’administració per resoldre incidències, “però hi ha àmbits on aquesta predisposició es menysprea i acabem perdent tots“.

Les baixes comporten “inseguretat jurídica” per a les empreses

Per la patronal, la mesura comporta inseguretat jurídica, “tant per les persones treballadores que no rebran l’atenció mèdica pertinent, com per a les empreses que hauran d’assumir determinats supòsits fraudulents”. I és que la incapacitat laboral transitòria (ILT) és un tema que la Cecot ha demanat replantejar de manera global en més d’una ocasió per tal que l’empresa pugui comprovar que les baixes mèdiques s’ajusten als criteris de justificació de l’absència al treball.

Per poder fer aquesta comprovació, la patronal reitera que l’empresa hauria de poder comptar amb diferents vies o mecanismes de gestió més enllà de la Seguretat Social “com ho poden ser les Mútues d’accidents o la sanitat privada”. “Les empreses contracten les assegurances a les mútues d’accidents, assumeixen les primes de risc i les actualitzacions econòmiques d’aquest risc i, tanmateix, ni tenen possibilitat de control o seguiment de la baixa, i a més han d’assumir elles, no les mútues o la SS, el finançament dels primers dies de baixa”.

“Recordem que les IT suposen a l’empresa tant un cost econòmic com organitzatiu i necessita disposar d’informació per poder programar i planificar l’activitat productiva i el desenvolupament de les tasques dels llocs de treball. És per això que considerem important que l’empresa pugui realitzar aquesta comprovació des d’un primer moment i pugui preveure la reorganització de tasques de la persona que està de baixa”, recorda Josep Bosch, assessor laboral de la Cecot.

Que la prestació per IT es faci íntegrament a càrrec de l’asseguradora

Per aquest motiu, la Cecot planteja que la prestació per IT es realitzi íntegrament a càrrec de l’asseguradora, eliminant el cost a càrrec de l’empresa dels primers dies de la baixa, així com permetre que l’empresa deixi de cotitzar a la SS en aquests períodes de suspensió del contracte de treball on no hi ha una prestació de serveis per part de la persona treballadora de baixa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa