MónTerrassa
Cecot demana no aplicar l’impost als envasos de plàstic no reutilitzables

La patronal Cecot es mostra contrària a l’aplicació de l’impost als envasos de plàstic no reutilitzables prevista per l’1 de gener de 2023, i demana al Govern de l’Estat que suspengui la seva aplicació, o com a mínim, que s’ajorni un any. L’Associació d’Indústries del Plàstic de Catalunya, adherida a la patronal, considera que l’impost crea noves obligacions fiscals inassolibles per al contribuent i el qualifiquen com a expansiu.

La nova tassa gravarà amb 0,45€ el quilo de plàstic no reciclat que s’utilitza en la fabricació de plàstics no reutilitzables, explica la patronal. Espanya serà l’únic país de la Unió Europea que apliqui aquest nou impost, després que el govern d’Itàlia s’hagi fet enrere i l’hagi ajornat un any. La Cecot exigeix al govern central el mateix, ja que apunta que “les empreses no han pogut adaptar els seus sistemes per processar la informació a temps, ni tenen capacitat d’exigir aquesta informació als proveïdors estrangers, ni de certificar l’origen del plàstic”

Un impost amb “obligacions fiscals inassolibles” i “expansiu”

L’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals exposa que la tassa afecta a embalatges de tot tipus -no només a envasos- i a qualsevol que realitzi importacions o adquisicions intracomunitàries de béns – no només a fabricants-. També alerta que “no estableix exclusions a casos o l’envàs està realitzat amb material reciclat”, i que “imposa obligacions de difícil compliment”, com certificar l’origen i quantitat de plàstic no reciclat a cada adquisició o importació.

La viabilitat de les empreses, “en perill”

El secretari general de la Cecot, Oriol Alba, exposa que les empreses “fa temps que s’estan transformant per afavorir l’economia circular i la sostenibilitat”, però recorda que per les pimes i micropimes aquesta nova tassa “pot posar en perill la viabilitat de les empreses” i “acabarà repercutint al consumidor final”, tenint en compte que cal sumar-hi l’increment de preus d’energia i la inflació. “Retardar l’entrada en vigor de l’impost donaria un important marge de temps per a aclarir tots els supòsits i garantir la preparació de totes les empreses”, conclou Alba.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa