MónTerrassa
Cecot critica que el model del nou marc laboral és caduc
  • CA

La patronal Cecot reclama definir una nova estructura de relacions laborals en base al context productiu del segle XXI ja que considera que “continuar plantejant reformes sobre un marc laboral caduc no té sentit”. Així ho ha expressat la patronal en un comunicat respecte la llum verda del Consell de Ministres al Reial Decret-llei que reforma el mercat laboral. “Els problemes que arrossega Espanya amb la temporalitat o els índex d’atur juvenil demostren que cal afrontar una reforma en profunditat que contempli les necessitats actuals d’un context productiu del segle XXI”, ha afirmat Antoni Abad, president de la patronal

Abad opina que compten amb un marc de regulació i relacions laborals caduc, sistemàticament reformat i que s’ha demostrat disfuncional amb l’entorn actual per la seva rigidesa: “És un marc que està bloquejant l’activitat econòmica en comptes d’acompanyar el seu creixement. Entenem la pressa del Govern per donar compliment als requeriments de Brussel·les per poder accedir als fons Next Generation, però ens ha portat a una espècie de reforma exprés per desbloquejar els fons europeus i no ens ha permès abordar el canvi en l’estructura que calia”. La Cecot manté que les negociacions haurien d’haver anat dirigides a passar per tràmit parlamentari a través d’un Avantprojecte de Llei i no per la via d’un Reial Decret-llei que acota i limita el temps de diàleg i aportacions.

“No s’estan posant les bases que necessiten les empreses per poder generar la creació d’ocupació estable i de futur, mitjançant més flexiseguretat”, expressen al comuincat. “Aquesta és una reforma bàsicament orientada a reduir contractes laborals de caire temporal, que no hem de confondre amb crear més ocupació”. El president està d’acord amb que la temporalitat al mercat és alta, però afirma que no s’ha de perdre de vista que durant anys, i fins fa dos dies, la mateixa administració pública ho ha promogut.

Tampoc s’ha trobat una solució laboral per aquells joves que provenen del fracàs escolar, pel que fa al contracte de formació. En aquest sentit, la Cecot insisteix que la prioritat d’un nou marc laboral passa per salvaguardar els llocs de treball i reivindica la definició d’un Codi del Treball per part del Govern, els agents socials i els econòmics durant el 2022 que substitueixi l’Estatut dels Treballadors.

Des de la Cecot s’aposta per derogar l’Estatut dels Treballadors i consensuar un Codi del Treball que es centri en regular els llocs de treball més que els drets i deures del treballador. “L’Estatut dels Treballadors s’ha demostrat erroni conceptualment, fruit del marc de regulació i relacions laborals que tenim i no pas per culpa d’empresaris o treballadors. Els darrers anys Espanya ha demostrat ser el país europeu amb més capacitat de creixement però alhora, també s’ha demostrat ser el país amb major índex de destrucció d’ocupació de la Unió Europea, actualment continua liderant l’atur entre els vit-i-set”, expressa la patronal. “Aquesta reforma no farà sortir a Espanya de la posició 160 de països amb més dificultats de contractació del Doing Business del Banc Mundial si no compta amb una voluntat de canvi profund mitjançant diàleg social i en un sentit ampli”, ha conclòs Abad.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa