MónTerrassa
La Cecot creu que les xifres d’atur de març permeten agafar una mica d’aire
  • CA
El president de la patronal Cecot, Antoni Abad
El president de la patronal Cecot, Antoni Abad | ACN

!--akiadsense-->

La Cecot considera que les xifres d’atur registrat, afiliació i contractació del mes de març representen agafar una mica d’aire des que va començar l’estat d’alarma, ara fa un any. Ara bé, la Cecot manté la previsió d’estancament de l’ocupació per aquest primer trimestre d’any, tant pel context econòmic de pandèmia, com per les característiques del nostre model productiu. L’entitat afegeix que el marc de relacions laborals, que ja es va demostrar ineficient amb la crisi del 2008, es continua mantenint igual, amb els mateixos instruments que projecten els mateixos resultats, esdevenint una lacra per poder reactivar l’economia.

“En moments com l’actual tornem a patir una manca d’instruments i un marc legal insuficient per poder actuar amb celeritat i minimitzar l’impacte sobre les empreses. Més enllà d’actuacions directes sobre el teixit empresarial com és el fet de fer arribar les ajudes directes amb celeritat, des de la Cecot es considera vital impulsar un canvi del model ecònomic consensuat entre govern i agents socials i econòmics per tal de potenciar sectors amb més estabilitat ocupacional i nivells salarials alts. Els darrers anys Espanya ha demostrat ser el país europeu amb més capacitat de creixement però alhora, també s’ha demostrat ser el país amb major índex de destrucció d’ocupació de la Unió Europea, actualment continua liderant l’atur entre els vit-i-set amb el 16,1% de tassa d’atur mentre que a l’eurozona es va situar en el 8,3% el mes de febrer. Per això és necessari optimitzar tots els sectors que tinguin un alt potencial per al país, sense renunciar a continuar sent país turístic com per exemple França. Ens cal apostar per sectors com la indústria o l’economia circular, però també per un turisme que aporti valor afegit en contraposició a l’actual índex del turisme de masses que sovint comporta més temporalitat”.

“Un altre fre és l’actual marc laboral que s’està demostrant poc efectiu en els darrers anys i que no prioritza el fet de salvaguardar els llocs de treball, per això ja fa anys que la Cecot defensa la derogació de l’Estatut dels Treballadors i aposta per elaborar, juntament amb els agents socials, un Codi del Treball que reguli els llocs de treball. L’entitat considera que l’actual text va conceptualitzar-se en un context d’incipient democràcia però després de 40 anys ara ja és disfuncional i no encaixa amb l’actualitat laboral. Un altra disfunció, fruit de la descentralització de competències, que caldria corregir amb urgència és la manca de vinculació entre les polítiques actives i les polítiques passives. No té sentit comptar persones dins dels llistats de les oficines d’ocupació que realment no estan cercant una feina i que només hi consten per poder accedir a una prestació. D’altra banda, també ens trobem amb la casuística contrària i és el fet que gran part del jovent no hi consta a les llistes de les oficines d’ocupació. Per tant, arribem a la conclusió que les dades de l’atur disten molt de la realitat. Des de la Cecot s’ha proposat en diverses ocasions establir un nou indicador que projectés només el nombre de persones que realment volen trobar una feina. Sense dades reals es fa impossible gestionar bé l’atur. I, finalment, en aquest sentit caldria que les administracions autonòmiques poguessin gestionar tant les polítiques actives com les passives per generar sinergies en funció de la realitat dels territoris i fer una vinculació coherent que permetés programes dirigits a objectius concrets.”

Avui s’han conegut les dades de l’atur del mes de març publicades pel Ministeri de Treball i el balanç interanual que continuen projectant un resultat totalment lligat a l’efecte de la pandèmia. Catalunya tanca el mes amb 505.900 persones aturades registrades a les oficines de Treball el mes de març, un 1,25% menys (6.390) respecte del mes de febrer, respecte el mateix mes de l’any passat, el nombre d’aturats amb perspectiva interanual s’ha incrementat en 88.853 persones. Els treballadors afectats per un ERTO s’han reduït dels 192.787 de febrer a 157.873 aquest mes de març. Cal tenir en compte les persones treballadores en ERTO no computen en les estadístiques de desocupació.

Per sectors, l’atur ha augmentat a l’agricultura (328 persones) respecte el mes anterior i baixa a la resta de sectors: a la indústria (-511 persones a l’atur); a serveis (-6.647 persones) i a la construcció (-388 persones). Tanmateix l’atur interanual puja a tots els sectors. El col·lectiu sense ocupació anterior també ha pujat en 828 persones més a l’atur durant el mes de març a Catalunya. Territorialment, l’atur registrat ha baixat en totes les províncies catalanes. Concretament, a Barcelona s’ha reduït en 3.531 persones, a Girona s’ha reduït en 1.395 persones, a Tarragona 1.312 i a Lleida en 152 persones. En termes interanuals, a Barcelona l’atur ha pujat 62.798 persones (+20,6%); a Girona, 10.351 persones (+26,4%); a Tarragona, 10.067 persones (+19,5%); i a Lleida, 5.637 persones (+25,8%).

En l’àmbit estatal la xifra de desocupats ha baixat en 59.194 persones respecte el febrer, per sota de la barrera dels 4 milions d’aturats que es van superar el mes anterior. Actualment el nombre total de persones aturades a Espanya és de 3.949.640. El nombre de treballadors en ERTO també es redueix i es situa en 743.000 persones afectades a tot l’Estat. En el punt més àlgid de la crisi del coronavirus, l’abril del 2020, hi va arribar a haver 2,7 milions de persones en ERTO a tot Espanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa