MónTerrassa
La Cecot creu que és el moment per una revisió del model de mecenatge

En una carta adreçada a la Ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, la Cecot ha proposat l’homologació europea i la implementació de mesures urgents que incentivin al mecenatge per atendre les necessitats que entitats de tota mena (socials, culturals, de recerca, etc.) tenen i tindran en els pròxims temps. “És una proposta que va en la línia de vincular a la ciutadania en aspectes socials vitals, tal i com hem reivindicat en més d’una ocasió”, afirma Antoni Abad, president de la Cecot, “i ara és un molt bon moment per posar sobre la taula un nou model de mecenatge i cooperació social que es basi en l’apoderament d’aquesta ciutadania per impulsar projectes d’interès social que reverteixin en recerca, cultura o tercer sector”.

A criteri de la Cecot, “la millora de la Llei del Mecenatge és i serà, en els pròxims mesos, una reivindicació continuada per part de tots els sectors afectats per la pandèmia que necessiten poder captar recursos que, en data d’avui, és difícil obtenir dels pressupostos públics. D’altra banda, apoderar a la societat civil i involucrar-la en allò que és vital per al seu entorn, també estimula i mobilitza majors recursos, tal com s’ha demostrat en països del nostre entorn amb excel·lents pràctiques, com per exemple a França”.

Si bé una reforma de la Llei del Mecenatge comporta temps, hi ha mesures d’urgència que podrien complementar les que ja s’han publicat en el Reial decret llei 17/2020, rebla la patronal. “Al nostre entendre, per a aconseguir els objectius que es proposa el govern en aquesta norma seria necessari afegir-li un increment del límit per al càlcul de la deducció incrementant-lo del 10% actual de la base imposable, al 20%. Entenem que incrementar 5 punts l’incentiu és insuficient si volem mobilitzar recursos de manera substancial i oferir un atractiu al donant que li faci plantejar multiplicar les seves aportacions”, explicita Abad a la carta.

D’altra banda, des de la Cecot es creu que limitar aquesta millora dels incentius només a les persones físiques és limitar molt la capacitat de mobilitzar recursos. “Al llarg d’aquests anys la implicació de les empreses en la seva Responsabilitat Social Corporativa s’ha anat incrementant i ara és un excel·lent moment per a estimular-la. Establir igualment un increment de 5 punts percentuals de deducció i un increment del límit de base imposable de fins al 20% seria un pas important cap a aquest objectiu de captació de recursos per a les activitats d’interès general”. “Les propostes que plantegem, fins i tot adoptant-les, continuen estant a la cua de les quals gaudeixen ciutadans i empreses de la resta de principals estats europeus. Necessitem homologar-nos amb Europa i adoptar incentius que superin el 35% de deduccions actuals a Espanya i apropar-nos a tipus superiors al 66%, com els que es presten a gran part dels països del nord d’Europa”, explica el president de la Cecot.

“Des d’una visió filantròpica l’aportació de valor social és molt superior al possible menys ingrés de l’estat. La generació d’activitat d’alguns sectors importants com el cultural, per exemple, que al seu torn també generaria llocs de treball i, en conseqüència, menors prestacions i major recaptació, i al seu torn aportaria recursos a sectors tan necessaris com l’assistència social o la recerca contribuint a una major pau social”, exposa Abad, qui conclou que “aquest compromís de les persones (físiques i jurídiques) amb la societat, produeix un factor multiplicador positiu.”

Nou comentari

Comparteix