MónTerrassa
La Cecot creu que el govern central fa un ús abusiu dels Reials Decret Llei
  • CA

La patronal Cecot s’ha mostrat crítica amb l’ús excessiu dels Reials Decrets Llei per part de l’executiu central en la governança del país. El secretari general de la Cecot, Oriol Alba, considera que el govern “està fent un ús abusiu dels Reials Decret Llei com a instrument per gestionar la governança del país i està minvant la capacitat del debat parlamentari als hemicicles i dificultant la possibilitat d’arribar a consensos”, ha expressat en un comunicat.

La patronal veu amb preocupació que aquesta dinàmica de governar per decret-llei està deixant de banda el paper i la importància del debat al Congrés dels Diputats “que hauria de ser un dels pilars de la democràcia”, afegeix Alba.

D’aquesta manera, la Cecot se suma a les crítiques ja expressades públicament per acadèmics i analistes del Dret Constitucional sobre l’ús desproporcionat d’aquesta legislació d’excepció. La patronal també recorda que “són un instrument normatiu d’excepció (en teoria) ja que el pes legislatiu i normatiu recau en el poder legislatiu i no en el poder executiu”.

Preocupació per l’agrupament de mesures d’urgència al redactat

Una segona derivada que preocupa a la Cecot és l’agrupament de mesures d’urgència que es realitzen en la redacció d’aquests Reials Decret Llei. “Contemplen una barreja de matèries heterogènies que seran aprovades en bloc i que poden deixar en segon terme mesures de caràcter impopular o que requeririen un debat en profunditat per part dels grups parlamentaris abans de la seva aprovació”, apunten.

“Un exemple el tindríem en el RDL d’estalvi energètic que es votarà dijous i que, segons el grup parlamentari de Junts al Congrés inclou una mesura per facilitar el rescat de les autopistes de Madrid i la una partida de 1.360M d’euros per al sector elèctric”, exposa el secretari general de la Cecot.

La legislació i l’era de la digitilització

A banda, la Cecot també considera que, en l’era de la digitalització, és moment perquè la manera de legislar també entri dins la roda de reinventar-se. “Si ens calen respostes ràpides, fem que els procediments legislatius donin resposta mantenint la base democràtica dels nostres sistemes”, conclou Alba.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa