MónTerrassa
La CECOT celebra la reducció de l’atur a Catalunya
  • CA
David Garrofé | La Xarxa

La CECOT ha valorat positivament les dades publicades aquest dilluns, 4 de març, pel Ministeri d’Ocupació sobre el nombre d’aturats registrats a les oficines dels Serveis Públics d’Ocupació, una xifra que ha baixat al febrer en 1.734 persones a Catalunya respecte el mes anterior. D’aquesta forma, l’atur registrat s’ha situat en 396.642 persones.

Catalunya està entre les vuit Comunitats Autònomes on ha baixat l’atur, darrera d’Aragó (-2.097) i Balears (-2.091). Tanmateix, l’atur per al conjunt d’Espanya, ha registrat un repunt del 0,1% (3.279 persones) assolint la xifra total de 3.289.040 de persones que cerquen feina. Per edats, l’atur entre els joves menors de 25 anys va pujar un 4,2% al conjunt de l’Estat durant el mes de febrer en relació al mes anterior, amb 10.935 aturats més. A Catalunya, per sectors econòmics, respecte a gener: en Serveis baixa en 1.156 persones; en Indústria baixa en 630; en Construcció es redueix en 616; en Agricultura s’incrementa l’atur en 274 persones; i és en les persones sense ocupació anterior on l’increment d’atur és més preocupant, en el cas de Catalunya, es dona un increment de 1.220 persones.

La Seguretat Social va guanyar el mes de febrer una mitjana de 69.172 afiliats (+0,4%) a nivell estatal. Pel que fa a Catalunya, en aquest mes de febrer també lidera l’increment de cotitzants a la Seguretat Social, un total de 23.247 nous cotitzants respecte al mes anterior (+0,69%).

Valoració de la Cecot

La reducció de l’atur del mes de febrer i l’increment de cotitzants a la seguretat social són dades positives i fan intuir que la tendència durant aquest primer semestre continuarà per aquesta via. No obstant, per consolidar el procés de recuperació s’ha d’aprofundir en reformes que afavoreixin i acompanyin la reactivació econòmica i la competitivitat de les empreses, flexibilizant les condicions en les que es desenvolupen perquè puguin reforçar la seva capacitat d’adaptació i de creació d’ocupació. A les portes d’unes eleccions municipals i unes generals, els agents socials i econòmics plantegen la necessitat d’assolir acords d’estabilitat que dotin de seguretat i certeses les decisions que s’han de prendre en l’activitat empresarial.

La Cecot considera que encara s’ha de fer molt per millorar els marcs de relacions laborals i l’economia i proposa millores per la competitivitat destinades a reduir la taxa d’atur, com ara el canvi de model dels serveis d’ocupació, la reducció de les cotitzacions a la SS, relacionar polítiques actives amb polítiques passives d’ocupació, entre moltes altres. David Garrofé, secretari general de la Cecot, ha valorat les dades destacant les bones xifres de reducció de l’atur en els sectors dels serveis i la indústria, “sectors clau de l’estructura econòmica del país”. A més, ha valorat molt positivament la tendència registrada d’increment d’altes de nous cotitzants a la Seguretat Social tant a Catalunya com en el conjunt d’Espanya (69.172 cotitzants més).

D’altra banda, tenint en compte les dades i indicadors de la borsa de treball de la Cecot i el perfil de les persones a l’atur, Garrofé reitera que si no es posen mesures amb celeritat es pot donar el cas d’haver de tornar a recórrer a la selecció en origen per determinats perfils professionals. “Amb 3.289.040 de persones a l’atur és de molt mal dir que en els propers anys incrementarà el nombre d’empreses que necessitaran perfils de especialitzats en oficis que ja, a dia d’avui, està costant cobrir amb població d’aquí”, lamenta Garrofé. És necessari que el Govern defineixi polítiques d’ocupació efectives, de la mà dels agents socials i econòmics”, afirma David Garrofé, secretari general de la patronal Cecot, “per poder canviar i fer evolucionar el mercat de treball harmonitzant-lo amb els marcs laborals europeus de països que estan aplicant bones pràctiques”.

Des de la Cecot es reitera que és moment de generar consensos entre associacions empresarials, sindicats i administracions per poder acabar definint un nou marc laboral que ajudi a generar ocupació de qualitat. “És moment de posar unes bases que previnguin models productius que acabin penalitzant-nos en un futur. Hem d’intentar harmonitzar el nostre marc amb el d’aquells països europeus que tenen una dinàmica d’ajust permanent per adaptar-se a les condicions de cada moment. I, a més, no podem perdre de vista les dades que ens apunten a una caiguda de la població activa en els propers anys que hem de saber preveure i gestionar, col·lectivament”, conclou Garrofé.

En aquest últim aspecte, la Cecot va elaborar un document amb mesures i propostes pensades per ajudar a evitar la caiguda de la població activa en els propers anys i assegurar la viabilitat del sistema econòmic, social i laboral, i que pretén aportar dades al debat per definir polítiques actives i socials que convergeixin en una millora del model actual. Un document que la Cecot ja ha distribuït a les administracions i agents econòmics i socials per al seu anàlisi.

L’entitat fonamenta les propostes a partir de tres elements: la qualificació de la població autòctona, la natalitat i la immigració, tenint en compte que l’impacte de les mesures sobre aquests eixos és a mig-llarg termini.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa