Les eleccions a la Cambra de Comerç de Terrassa han estat les que més participació en vot electrònic han aconseguit. Amb dates facilitades per la Generalitat de Catalunya, amb el període de vot remot tancat -aquest dimarts a les 9 del matí- les dades apuntaven que 1.489 electors, d’un cens total de 40.978 ja havien exercit el seu dret. Això suposa la mobilització d’un 3,63 per cent de l’electorat de la demarcació territorial de Terrassa, format per 34.547 empreses i autònoms. Cal recordar que un elector pot tenir dret a votar en més d’una categoria, i no es podrà tenir la xifra total de vots emesos fins que no s’obri l’urna electrònica i es procedeixi a fer el recompte.
Malgrat que un 3,6 % de participació pot semblar baix, cal dir que la Cambra de Terrassa és la que ha registrat el percentatge més elevat, fins al moment. D’aquesta manera, les dades de participació indiquen que a Barcelona han exercit el seu dret 12.666 electors, és a dir, un 2,58% del total, 491.052; mentre que a Manresa, dels 15.497 electors cridats a les urnes, n’han votat 357 (2,30% del cens). La votació va iniciar-se el passat 15 de setembre i s’ha allargat fins aquest dimarts.
Jornada electoral presencial: com funcionarà
Aquest dimecres dia 20 de setembre s’iniciarà la jornada de votació presencial a les 35 vocalies del Ple de la corporació terrassenca. El col·legi electoral estarà situat a la segona planta de l’edifici, i s’obrirà des de les 10 del matí, fins a les 5 de la tarda. La Cambra de Terrassa ha previst un dispositiu per atendre i facilitar als electors i les electores aquest procés. Hi haurà quatre punts de votació amb pantalles tàctils.
També es constituirà una mesa electoral, integrada per president i dos vocals, per a la identificació i registre dels votants. La composició de la mesa (titulars i suplents) ha estat efectuada per sorteig. La Cambra comptarà amb un dispositiu organitzatiu i també senyalització interior per facilitar l’accés a la sala de votacions i la circulació a l’interior de l’edifici per part dels electors.
El sistema de votacions, totalment digital, és pioner i destaca per la seva modernitat. En el cas del vot electrònic presencial, les persones hauran d’identificar-se amb el DNI o passaport vigent davant la mesa electoral. Per la seva banda, les persones jurídiques també hauran de presentar el poder de representació corresponent.
Segons ha informat el departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, un cop tanquin els col·legis, la mesa electoral electrònica, constituïda per cinc membres de la Junta Electoral Central (JEC), procedirà a realitzar l’obertura de la plataforma de vot per efectuar el recompte. I tan bon punt es completi i validi l’esmentat recompte, la JEC, a través del seu president, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, preveu comunicar els resultats provisionals de la contesa electoral per streaming
Votacions en els dotze grups d’activitat
Cada elector i electora haurà de triar, en el moment del vot, entre els candidats que corresponguin al seu epígraf o epígrafs d’activitat. En aquesta contesa electoral es preveu que concorrin, finalment, un total de 74 candidatures, per a 35 representacions al Ple. Les votacions dels candidats es donaran en tots dotze grups d’activitat previstos al plenari de la corporació terrassenca, en ser, en tots els casos, superior el nombre de candidats al de les representacions assignades per grup d’activitat o categoria amb representació al plenari. Les candidatures es poden consultar a la pàgina web de la Cambra de Comerç de Terrassa.
Cal recordar que la composició del Ple de la Cambra de Comerç de Terrassa, sorgit de la present convocatòria electoral, estarà format per un total de 45 membres. Del total d’empreses representades al Ple de la Cambra, 35 seran les designades per sufragi dels electors i electores (cinc membres més que en les eleccions de 2019) en les eleccions que se celebraran del 15 al 20 de setembre. Altres cinc membres amb representació al Ple correspondran als representants proposats per les organitzacions empresarials.