MónTerrassa
Coneix la història de la Banca Marcet i Cia de Terrassa

“És ben curiós que la gent recordi la Caixa de Terrassa i el Banc de Terrassa, però sigui més desconeguda la Banca Marcet i Cia, una gran entitat terrassenca; ens diu Santi Rius a Records de Terrassa. Cal remuntar-nos al segle XIX i recuperar la figura d’un terrassenc il·lustre, Joan Marcet i Palet. Situem-nos a la ferreteria de Pau Paloma i Astals, que hi havia originàriament al carrer de l’Església 3, per veure com en aquell establiment (1860) s’hi feien les primeres operacions de cobraments de lletres de Terrassa (era el que llavors s’anomenava una corresponsalia bancària).

Aquest nou negoci bancari va anar a més i finalment el 1872 va obrir una oficina al Raval

“Sigui com sigui aquesta feina no tenia res a veure amb la ferreteria i en Paloma va decidir traspassar-la a un amic, Bonaventura Marcet i Biosca, que es dedicava al comerç en una botiga situada al carrer de Sant Pere cantonada amb el de Gaudí. Aquest traspàs es va produir el 4 de febrer de 1865. Aquest nou negoci bancari va anar a més i finalment el 1872 va obrir una oficina al Raval, 16. Uns anys més endavant (1887) posa al davant el fill, en Joan Marcet i Palet (1867 – 1927).

Només un any després mor el seu pare i es canvia el nom del negoci pel de “Fill de Bonaventura Marcet”. El 1915 segueix creixent adquirint la casa del costat (Raval 18) i passa a dir-se “Marcet i Cia” i és llavors quan podem afirmar que ja era considerada una de les banques particulars més importants de Catalunya. El seu número de telèfon era llavors dels més coneguts a Terrassa, el 1717“, explica Santi Rius.

El 1919 va decidir finalment traspassar el seu negoci

El 1919 va decidir finalment traspassar el seu negoci, oferint-lo primer al Banc de Terrassa que va refusar l’oferta i posteriorment al Banc Hispà Americà que el va adquirir i li va servir per fer-se fort ala capital egarenca. Joan Marcet i Palet va ser alcalde de Terrassa durant el període del 17 d’octubre del 1897 al 10 de maig de 1898 i políticament l’hem de considerar afí amb el Salisme.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Marcet I Vila a agost 27, 2022 | 22:35
    Joan Marcet I Vila agost 27, 2022 | 22:35
    Las historias que a mi amb van esplicar . Crec que millo m’e las guardó Gracias per el récord de part de la Historia .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa