MónTerrassa
Augmenten les famílies amb renda inferior a 6.010 euros-any
  • CA
Acte de presentació dels estudis de Pobresa i Rendes a Terrassa | CCVO

!--akiadsense-->

Aquest dijous s’han presentat a la Masia Freixa dos informes elaborats pel Consell Comarcal, l’“Informe 2017sobre la pobresa i desigualtats al Vallès Occidental” i l’estudi, “Models de garantia de Rendes i la seva implementació al Vallès Occidental”, que tenen com a objectiu aprofundir en la coneixença de la comarca i de les opcions possibles envers la cohesió social. L’acte ha comptat amb la presència de l’Alt Comissionat per la Lluita contra pobresa infantil, Pau Marí-Klose, de l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, i d’Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Ambdós estudis posen de manifest que la pobresa no remet al Vallès Occidental. Ignasi Giménez, president del Consell Comarcal, ha destacat que a la comarca creix la franja de població que ingressa menys de 6.010 euros l’any i que ja representa un 13’2% del total. “Tot i la millora de les dades de pobresa, les dades dels diferents indicadors ens mostren encara realitats molt preocupants. Les dades de l’atur que hem conegut aquesta setmana a través de l’Infoatur del Consell Comarcal ens constaten que la xifra de l’atur continua baixant, estem al 11’22% i recuperem nivells d’abans de la crisi. Però també ens constaten situacions de precarietat laboral i de salaris baixíssims que fan que la precarietat es cronifiqui. La millora de les dades macroeconòmiques no es trasllada en una millora de les situacions de pobresa de les famílies”, ha afirmat.

El president del Consell Comarcal ha assegurat que: “cal aplicar mesures per lluitar contra la pobresa. Una ha de ser l’aplicació del Salari Mínim Comarcal i l’altra, necessària, l’adequació del model de Renda Garantida, que pugui donar resposta a la siutació de pobresa i desigualtat. Hem comprovat com la Renda tal com està plantejada ara no està arribant a tothom qui hauria d’arribar”. En aquest sentit, Giménez ha apuntat: “Creieu que algú que està percebent la renda, deixarà de rebre-la per un contracte laboral de dos mesos que després l’obligarà a una carència de sis? Tal com està establert ara, hi ha persones que rebutgen una feina perquè perdrien la Renda. Per tant, no s’està estimulant l’ocupació”.

Així, s’han proposat millores com:

  • Que l’import de la prestació s’acosti al cost de la vida real. Que permeti assumir serveis bàsics, subministraments, manutenció.
  • Modificar els barems a l’alça de les famílies monoparetals amb 3 fills o més.
  • Reconsiderar els requisits de residència legal per tal d’afavorir la protecció de la població immigrant i incloure els majors de 18 anys
  • Que la Renda consideri una prestació complementària d’habitatge a les llars que no tenen habitatge en propietat.
  • Que els ajuts d’urgència social locals siguin destinats per allò que van ser pensats, i no per situacions estructural

Vacarisses i Terrassa, la cara; Rellinars i Ullastrell, la creu

Al Vallès Occidental, l’Estudi analitza 10 indicadors per acabar configurant una aproximació al nivell relatiu de pobresa: una eina per detectar tendències i problemes significatius a la comarca. Les dades de pobresa de l’any 2017 millora lleugerament respecte l’any 2016 a la comarca. Millora en 19 dels 23 municipis i especialment a Montcada i Reixac, Vacarisses, Sabadell, Rubí i Terrassa. Els indicadors de pobresa ens situen per sota de la situació de pobresa de Catalunya.

Es mantenen marcades diferències entre municipis: cinc municipis de la comarca tenen nivells de pobresa baixos i n’hi ha 5, per contra, que tenen nivells de pobresa molt alts. Una dada important és que el nivell de pobresa ha augmentat en alguns dels municipis més petits: Gallifa, Sant Llorenç Savall, Rellinars i Ullastrell.

Consulta aquí l’informe sobre la pobresa i desigualtats al Vallès Occidental

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa