Ramon Talamàs: “En temes de política, la Cambra no hi ha d’entrar”

Ramon Talamàs

Ramon Talamàs | Cristóbal Castro

Ramon Talamàs Jofresa és candidat a presidir la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa. De 67 anys, i egarenc de soca-rel, s’ha dedicat tota la seva vida a la direcció d’empreses. És un gran aficionat a l’hoquei i ha estat vinculat a l’Egara i a les federacions espanyola i internacional d’aquest esport. Va estudiar econòmiques, ESADE I IESE i ara fa ciències socials a l’UOC.

Què l’ha portat a presentar-se precisament ara a les eleccions de la Cambra?

He estat relacionat tota la vida amb la Cecot i el comerç i considero que puc aportar la meva experiència professional i personal, i lideratge, a la Cambra.

Per què en aquest moment?

No hi ha una raó concreta, sinó una suma de molts aspectes. He cregut que era el moment de fer el pas.

Decisió pròpia o hi ha hagut gent que li ha demanat fer aquest pas?

Decisió pròpia i gent que m’ho ha comentat.

En les eleccions, hi ha una altra candidatura, el que no havia passat mai. Com ho veu això?

Que hi hagi eleccions és bo. Sí que és cert que a la Cambra, i a les cambres en general, hi havia gairebé sempre una única candidatura. Que es puguin comparar projectes és interessant. Pel que serviran les eleccions, com a mínim, és perquè es parli més de l’entitat, se la faci més visible. La Cambra de Terrassa s’ha de revitalitzar. Sembla, molts cops, que tot s’ho maneguen entre uns quants.

La Cambra ha de fer política? S’ha de manifestar públicament? L’altra candidatura sí que té clar que hi ha d’haver un posicionament.

El que ha de fer la Cambra és veure els programes dels partits i veure quins són els que presenten i tenen idees que puguin ser bones per l’entitat. No és un tema de color polític sinó de propostes que puguin ser bones pels nostres afiliats. En temes de política la Cambra no hi ha d’entrar.

Hi ha alguna possibilitat d’arribar a acords amb l’altra candidata, Natàlia Cugueró, previs o després de les eleccions?

D’això se n’ha de parlar després de saber els resultats. Són propostes diferents però les dues candidatures volem el millor per la Cambra. Repeteixo, el resultat marcarà les converses. Sí que puc dir que veig Natàlia Cugueró com a una persona molt honesta, que fins i tot en un article no va mencionar en cap moment que ella era candidata i no va fer campanya. I que hi hagi més presència femenina és una necessitat. Em sembla que de les 50 persones que es presenten en els diferents epígrafs a les eleccions només hi ha 6 o 7 dones. És una realitat que s’ha d’anar canviant.

És optimista respecte als resultats?

Tots els missatges que m’arriben me’n fan ser. La candidatura ha estat molt ben acollida. Ara bé, qui no em vol votar potser no em diu res.

Pensa en un mandat, en dos?

La meva idea és romandre 4 anys a la presidència, però ja veurem què passa. La cambra ha tingut en els darrers anys un procés complicat després que s’acabés amb l’afiliació obligatòria, el que era lògic a parer meu. La reducció dels ingressos va portar a una reestructuració. I puc dir que la Cambra de Terrassa se n’ha sortit i ha equilibrat els pressupostos.

El que no s’ha aconseguit és que les empreses votin en els processos electorals? Vol dir que no els interessa?

El nombre de votants, a totes les cambres, ha estat tradicionalment baix. Peró sí, cal augmentar els percentatges. Ens cal fer un esforç.

Quines són les propostes de Ramon Talamàs pels anys vinents?

És indiscutible que un dels grans actius és la internacionalització. La fomentarem encara més. És el punt número 1. Volem fomentar l’activitat industrial i comercial dels diferents àmbits territorials amb una forta atenció a la internacionalització de les empreses, a les quals la Cambra vol i pot oferir el seu coneixement dels processos adients així com tota la seva extensa capacitat relacional per afavorir contactes comercials i de negoci com a recurs fonamental en aquest món global. Considerant les noves tendències i canals del comerç, s’ha de vetllar per l’equilibri dels models comercials i dinamitzar l’activitat del comerç a tots els municipis de l’àmbit territorial, en els seus mercats i eixos comercials, quina contribució a l’equilibri de l’entramat ciutadà es valora com a eix vertebrador per la societat.

Ramon Talamàs

Ens fa unes pinzellades d’algunes de les propostes?

Suport a la innovació i digitalització del teixit empresarial, anàlisi, opinió, foment i suport d’aquelles infraestructures urbanes i interurbanes del Vallès i de tot l’eix B30, així com aquelles lligades als nous paradigmes de comunicació considerades imprescindibles pel desenvolupament de l’activitat econòmica. Aquest nou món de la comunicació ha de formar part de l’ADN de l’activitat de la Cambra, de cara a interactuar amb l’entramat d’autònoms i empreses entrecreuant informació immediata i de mútua utilitat.

Es podria dir que la candidatura de Ramon Talamàs és la continuadora del treball de Marià Galí, que ha renunciat a tornar-se a presentar?

Marià Galí ha fet una gran feina d’adaptació a la nova realitat de les cambres. I és el nostre punt de partida. Aquesta tasca se li ha de reconèixer.

Ara per ara, quins són els punts forts i febles de l’entitat?

El fort ja l’he comentat, la internacionalització. I també l’estructura humana i el coneixement de totes les àrees de comerç i empresa. Els febles? El pressupost escàs, la relativa poca activitat, la manca de coneixement que es té de la tasca que es fa.

Entén que la ciutadania en general no tingui clara la diferència entre la patronal Cecot i la Cambra?

És un fet i vol dir que alguna cosa no s’ha fet prou bé, Una és una entitat de bé públic i l’altra de dret privat. La Cecot defensa els seus gremis. La Cambra ha de defensar el conjunt de l’activitat comercial del territori. El que no hem de fer és entrar en un procés de competició. Cada entitat té el seu espai propi. Cecot i Cambra són complementàries.

En una comarca com la de Terrassa, que Cambra i Cecot organitzin premis diferents no és excessiu?

Cada entitat fa els actes de cloenda com vol. És una tradició. I cada entitat vol premiar els seus. No hi veig cap problema.

Ramon Talamàs

.

Comentaris

    Joan 1 de Maig de 2019 14:55
    Un altre vividor , diu que no a la politica i viu de ella, franquista, cullons

Nou comentari