La pèrdua de l'olfacte és un dels símptomes de la Covid

La pèrdua de l’olfacte és un dels símptomes de la Covid | ENGIN AKYURT / Europa Press

Les alteracions del gust i l’olfacte són símptomes comuns a la Covid-19 amb més afectació en joves i no hospitalitzats, i que es recuperen més tard d’aquests símptomes que els pacients ingressats, segons els resultats d’un estudi multicèntric realitzat en 15 hospitals de l’Estat amb 989 pacients. En concret, les dades, publicades al ‘Journal Investigation Allergology and Clinical Immunology‘, han mostrat una prevalença d’alteració de l’olfacte del 53 per cent i d’un 52 per cent en alteració del gust. A més, un de cada cinc pacients presenta aquestes alteracions com a primer símptoma de la malaltia.

En la recerca han participat diversos otorrinolaringòlegs, membres de la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC), mitjançant una enquesta elaborada per la Comissió de Rinologia, Al·lèrgia i Base cranial anterior. Així mateix, ha estat liderat per la doctora Adriana Izquierdo-Domínguez, de l’Hospital Consorci Sanitari de Terrassa i de la Unitat de AlergoRino del Centre Medico Teknon, membre també de la SEORL-CCC.

“Hem vist que no hi ha uns símptomes específics de les vies respiratòries altes que ens permetin distingir la infecció causada pel virus SARS-CoV-2 d’altres infeccions virals com el rinovirus, el virus Ebstein-Barr i altres coronavirus. No obstant això, les recerques realitzades ens permeten assenyalar l’alteració de l’olfacte com un símptoma característic de la Covid-19, pel fet que el virus se situa en l’epiteli respiratori, per la qual cosa pot afectar el neuroepiteli olfactori. Per tant, una disfunció en aquest sentit o en el del gust, ha d’alertar en la situació actual de pandèmia sobre una possible infecció per SARS-CoV-2″, ha comentat la doctora Izquierdo.

Un altre dels resultats que ha permès obtenir l’estudi és que una major gravetat de la pèrdua de l’olfacte i del gust s’associa a un menor requeriment d’ingrés hospitalari. Els pacients que requereixen ser hospitalitzats presenten símptomes de tos, febre i dispnea de manera significativa. “Hem trobat que una major gravetat de la Covid-19, amb una edat de més de 60 anys, hospitalització i majors nivells de proteïna C reactiva, s’associen a menor afectació de l’olfacte que en els pacients amb Covid-19 ambulatoris i més joves”, ha apuntat la doctora de Terrassa.

A més, també s’ha comprovat que el perfil de pacients amb pèrdua greu d’olfacte, a més de ser més jove és predominantment femení. Quant a la millora i recuperació del sentit de l’olfacte, gairebé el 50 per cent dels pacients amb Covid-19 van millorar a les 2 setmanes del diagnòstic, com més greu és la pèrdua d’olfacte més tard es recupera. “En general es produeix una millora de manera espontània, però en un percentatge de pacients aquesta alteració persisteix en el temps, afectant el sabor, la qualitat de vida i la seguretat, ja que mitjançant l’olfacte s’eviten riscos d’inhalació d’agents tòxics o consum d’aliments en mal estat”, ha avisat el president de la Comissió de Rinología, Al·lèrgia i Base de Crani Anterior de la SEORL-CCC i un dels autors del estudi, Isam Alobid.

Nou comentari