MónTerrassa
Aliança a quatre bandes per transformar l’entorn de la N-150

El Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus estan treballant conjuntament amb els ajuntaments de les dues cocapitals, Terrassa i Sabadell, per tal de poder concretar un projecte de transformació de l’entorn de la carretera N-150. Aquest projecte, anomenat Parc Vallès Circular, es presentarà a la convocatòria de fons europeus Next Generation i vol ser un revulsiu per a la zona, amb un clar impacte ambiental i social.

El president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha explicat que “l’entorn de la N-150 ara sembla el pati del darrera de les dues cocapitals, però a la vegada compta amb equipaments vitals per la comarca. Estic convençut que el treball conjunt que estem fent entre tots ens marcarà el futur dels propers anys a la comarca”. Per la seva banda, el president del Consorci per a la Gestió de Residus i alcalde de Matadepera, Nil López, assegura que “ el treball conjunt ens ha de permetre fer un salt important en les polítiques ambientals, en la gestió dels residus i en l’economia circular. La comarca comparteix reptes i és important que la cerca de les solucions sigui fruit del consens”.

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha assegurat que “els projectes que aspiren als fons europeus “Next Generation” ens ofereixen una magnífica oportunitat per cooperar entre municipis. El Parc Circular del Vallès és un exemple de les complicitats que podem construir entre Terrassa, Sabadell i el Consell Comarcal del Vallès Occidental per impulsar un projecte que significa una sortida en clau verda i circular a la crisi sanitària, econòmica i social, però també una aposta de futur centrada en la lluita contra el canvi climàtic i la sostenibilitat”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés explica que “volem convertir-lo en un entorn d’alt valor mediambiental, amb la sostenibilitat i la recuperació com a motors de transformació. I ho fem en col·laboració amb Terrassa i el Consell Comarcal, un exemple més que anar plegats és la millor manera d’ensortir-nos”.

L’entorn de la N-150 es vol transformar amb el projecte Parc Vallès Circular | CCVO

Parc Vallès Circular

El projecte Parc Vallès Circular vol suposar una veritable transformació de l’entorn de la N-150 i inclou 11 projectes diferents que tenen a veure amb els equipaments que hi ha en aquest espai així com en la pròpia via de comunicació. És un projecte de transformació ambiental i social que ha de permetre abordar canvis a diferents nivells. En aquests moments el projecte s’està definint i compartint amb les diferents empreses i institucions implicades.

Pel que fa a la gestió dels residus,  es vol aconseguir un canvi de paradigma per poder assolir el 75% de recollida selectiva transformant el sistema actual amb l’aplicació de sistemes intel·ligents i amb l’ampliació de la Planta de tractament de la fracció orgànica de Can Barba. L’ampliació de la Planta permetria absorbir tota la matèria orgànica que es reculli separadament i a la vegada incrementaria  la producció de biogàs, amb la qual cosa es podria alimentar les flotes de camions de recollida de residus de la comarca. El projecte Parc Vallès Circular també preveu una planta de transferència, un planta de serveis a les petites i mitjanes empreses i una planta de de voluminosos i tèxtil.

A més, la transformació de l’entorn de la N-150 es completaria amb un nou planejament urbanístic per a l’espai i la connexió entre el Parc Agrari de Sabadell i l’Anella Verda de Terrassa. També s’actuaria en l’àmbit energètic, amb la creació d’una comunitat energètica a la zona i es preveu la transformació de Mercavallès en un mercat circular i amb serveis afegits. I en  un altre ordre de coses, el projecte Parc Vallès Circular també contempla un Centre d’interpretació ambiental i activitats de formació per crear i formar persones per donar resposta a les necessitats de noves vocacions en el sector.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa