MónTerrassa
Admesa la demanda col·lectiva contra BBVA per l’IRPH d’hipoteques
  • CA

El Jutjat Mercantil 2 de Bilbao ha admès a tràmit la demanda col·lectiva interposada per l’entitat Asuifin, Associació d’Usuaris Financers, contra el banc BBVA per la comercialització d’hipoteques referenciades a l’índex IRPH. La reclamació, que ha comptat amb l’assessorament jurídic de Col·lectiu Ronda, s’interposa en representació de més de 200 afectats i inclou, a més de les hipoteques de BBVA, les comercialitzades per les antigues Caixa Catalunya, Caixa Manlleu, Caixa Manresa, Caixa Terrassa, Caixa Sabadell, Caixa Tarragona i Banca Catalana, entitats totes elles absorbides per BBVA. És la segona demanda d’aquest tipus presentada a l’Estat espanyol després de la interposada per la mateixa Asufin el 6 de febrer en representació de més de 250 clients de CaixaBank.

Segons informa el Col·lectiu Ronda, Catalunya i Euskadi són els territoris que acumulen més afectats per la comercialització d’hipoteques referenciades a l’índex IRPH. L’entitat afirma que entre mig milió i un milió d’hipoteques subscrites a Espanya utilitzen aquest índex “que de forma reiterada i cada vegada més habitual ha estat considerat abusiu i, per tant, nul per jutjats d’instància de tot l’Estat i diferents Audiències Provincials”.

Els advocats del col·lectiu indiquen que la contractació d’aquest tipus de préstecs hipotecats va ser fruit “en la pràctica totalitat dels casos” dels consells i les recomanacions d’entitats com BBVA, “una de les més actives” en la comercialització d’aquest tipus de producte. Tant BBVA com d’altres entitats “van presentar” l’IRPH com un índex “més estable i menys subjecte a possibles fluctuacions” que l’euribor. Lluny d’això, el col·lectiu subratlla que l’any 2013 l’IRPH era 3,3 punts superior a l’Euribor; el 2014, 2,6 punts superior i en 2016, amb l’Euribor situat en valors negatius, 1,96 punts per sobre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa