Diumenge passat, dins de la XLVII edició del Premi Ciutat de Terrassa de Teatre, va arribar a la Sala Crespi la proposta del grup Deixalles 81 de Sant Feliu de Codines: Adolescer 2055, de Roberto Santiago. Es tracta d’una obra dura, que pretén posar en qüestió la visió de la família, l’amistat, l’amor i la solidaritat que té la societat actual i que planteja una possible evolució (certament poc encoratjadora) de totes aquestes coses en un futur no gaire llunyà.

Un grup de sis joves adolescents arriben a una casa als afores d’una ciutat per passar-hi un cap de setmana. Tot ells viuen a La Residència, una institució que acull joves sense família. La casa pertany a una parella que, aparentment, tenen tot el que desitgen: bones feines, una bona casa, una bona vida. Però els falta una cosa: volen un fill i han decidit comprar-lo. I és per això que els joves són aquí; per passar un curiós procés de selecció al final del qual un d’ells serà adoptat i podrà tenir accés a totes les oportunitats que una família benestant els pot oferir.

Deixalles 81 va portar Adolescer 2055 a la Crespi | Ramon Navarro

Cal dir que la posada en escena de Deixalles 81 no va ser pensada inicialment per ser representada en un teatre a la italiana com és la Sala Crespi sinó en un espai central, amb el públic molt a prop, envoltant l’acció. Diumenge, aquesta necessitat d’adaptar-se a un espai tant diferent al que han tingut en representacions precedents, va ser sens dubte una dificultat afegida per als joves actors del grup, a qui es va notar preocupats per fer arribar el seu missatge a un públic que sentien lluny. D’altra banda, una gran estructura metàl·lica representa la casa i ocupa l’espai central de l’escena. Al seu voltant, per dins i fins i tot enfilant-s’hi a sobre es van movent els actors, però l’alçada de l’estructura resultava excessiva per a les dimensions de l’escenari de la Crespi, fent que en alguns moments la visió de les escenes que tenien lloc a sobre la casa fos defectuosa.

Adolescer 2055 és una obra arriscada, i més per presentar-la a un concurs. Pels temes que tracta, per com ho fa, perquè tots els actors són extremadament joves, fins i tot per com s’ha fet la posada en escena. I els organitzadors del Premi Ciutat de Terrassa de Teatre han decidit córrer aquest risc, trencant d’aquesta manera amb els tòpics que diuen que el teatre amateur només és per a “iaies” o que els grups amateurs només fan clàssics i vodevils. Si el teatre amateur vol atraure públic nou, haurà de fer-ho amb propostes noves.

Diumenge vinent, tot i que fora de concurs, podrem veure Les regles del joc, adaptació d’un text de Jordi Galceran, a càrrec del grup PAM Teatre de Terrassa.

Deixalles 81 va portar Adolescer 2055 a la Crespi | Ramon Navarro
Deixalles 81 va portar Adolescer 2055 a la Crespi | Ramon Navarro

Nou comentari

Comparteix