MónTerrassa
Terrassa amplia el fons digital amb més de 450 retrats del segle XIX

Terrassa amplia el fons fotogràfic digital amb més de 450 retrats del segle XX. Es tracta de la col·lecció Duran Torrens que engloba un conjunt de retrats d’estudi d’entre 1854 al 1926, i que ara han estat digitalitzats per al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). La col·lecció conté els fotogrames que el fotògraf i col·leccionista Carlos Duran va anar recollint al llarg de la seva vida i que es conserva al mateix museu. Totes les imatges són ja accessibles a través de l’Arxiu en línia del MNACTEC.

Dins d’aquest mig miler d’imatges hi trobem des del primer format de targeta de visita als formats de fotografia de cabinet posteriors, passant per targetes Victòria, Boudoir o Imperial. És així com es pot veure l’evolució de les tècniques emprades per al retrat d’estudi. Els experts asseguren que “representa una bona font d’informació per conèixer alguns dels nombrosos estudis fotogràfics que van existir a Catalunya a finals del segle XIX i principis del XX, encara que també hi ha estudis de la resta d’Espanya i de l’estranger”.

Les targetes de visita, una tècnica que va popularitzar la fotografia

Totes les targetes, escanejades en alta resolució, mostren tant l’anvers, amb la imatge fotogràfica, com el revers, on els estudis mostraven la informació de contacte i sovint també detalls publicitaris. A més, des del MNACTEC s’han assegurat que les targetes estiguin profusament documentades (noms i dates), amb la qual cosa es facilita l’accés a través de cercador en línia.

“Les targetes de visita, ideades el 1854 pel francès André Disdéri, van suposar un punt d’inflexió en el procés d’industrialització i popularització definitiva de la fotografia. Aquesta tècnica fotogràfica, que abaratia els costos i multiplicava la reproductibilitat dels retrats d’estudi sobre paper, va fer possible que es posés de moda guardar i col·leccionar els retrats de familiars, amics i fins i tot de gent famosa en àlbums fotogràfics sovint de factura luxosa”, expliquen des del Museu de la Ciència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa